SAP:s molnchef tar över

Tyska mjukvarujätten SAP stuvar om i toppen av sitt svenska bolag. Johan Made blir nu vd i Sverige medan tidigare vd:n Chris Berry kommer att axla en helt ny roll som försäljningsdirektör.

Johan Made.
Johan Made.

Johan Made kommer från tjänsten som ansvarig för molnlösningar på den nordiska marknaden, vilket han varit sedan hösten 2016. Han har tidigare varit vd på Barium. Bland hans stundande utmaningar nämns utveckling av nya affärssegment och att driva en enhetlig molnstrategi.

Chris Berrys primära uppgift kommer att vara att stödja SAP:s affärsområdesansvariga hos de existerande företagskunderna i deras digitala affärsutveckling. Mycket kraft kommer att läggas på att öka kundernas industri- och branschspecifika innovationsförmåga.

– Sverige är den största företagsmarknaden i Norden med den största potentialen, viljan och ett imponerande tempo att anamma ny teknik för att ligga i framkant. Lägg därtill SAP:s breddade portfölj inom dataplattformar, kärnaffärssystem och ny teknik som artificiell intelligens, maskininlärning och IoT. Ett modernt företagsledarskap måste idag kunna tillfredsställa kunderna på ett mycket djupare och framför allt industrispecifikt plan än tidigare, samtidigt som det gäller att ta tillvara ny affärspotential, säger SAP:s Nordenchef Martin Schirmer och kommenterar chefsrockaden:

– Det är snabba ryck och jag är övertygad om att ett utökat ledarskap i Sverige kommer vara bra för vår förmåga att begeistra nya målgrupper, snabba på kompetensutvecklingen inom företaget samtidigt som vi går på djupet med bestående kunder.

Nets Höijer insatsen i Sverige

Patrick Höijer.
Patrick Höijer.

Patrick Höijer blir ny Sverigechef för det danska betaltjänstebolaget Nets. Han kommer även att ha kvar sin position som senior vice president för Nets Merchant Services. Förändringen inom koncernen innebär också att det officiella ansvaret för Sverige flyttas från Danmark till Sverige.

– Det är stor potential för Nets i Sverige. Vår ambition är att bli en mycket större leverantör av betalningsrelaterade tjänster och infrastruktur till svenska handlare och banker. Jag har förtroende för att Patrick Höijer och den svenska organisationen kommer att göra sitt yttersta för att leverera enligt den ambitionen, säger Nets vd Bo Nilsson.

– Med Nets produkterbjudande, ambition och fokus på Sverige så har vi mycket bra möjligheter att växa och stärka positionen på den svenska marknaden. Jag ser fram emot att vara med på denna resa, säger Patrick Höijer, som varit på bolaget i tre år. Dessförinnan har han haft chefspositioner på Tele2 och Eon.

Vd-byte på Innofactor

Robert Erlandsson
Robert Erlandsson och Viktor Lundqvist.

Grundaren och vd:n Robert Erlandsson lämnar Innofactor, ett bolag som tidigare hette Cinteros. Han ersätts nu av den operativa chefen Viktor Lundqvist.

– Det har verkligen varit omtumlande och spännande år på Cinteros och sedemera Innofactor och jag vill tacka alla fantastiska människor som varit med och möjliggjort vår makalösa resa. Så ett stort tack till alla våra anställda och kunder för de här fina åren och jag hoppas att ni tillsammans med oss fortsätter på er digitala resa, säger Robert Erlandsson, som dock inte avslöjar vad han ska göra nu.

– Jag ser fram emot en rolig och spännande utmaning att få ta över som vd och landschef för Innofactor Sverige. Både våra kunder och vi själva behöver organisera oss för framtiden och det ställs allt större krav på oss som leverantör att kunna stödja och hjälpa till i resan mot en mer digital värld. Vi vill fortsätta att växa, men framför allt vill vi med vår kompetens och entusiastiska personal vara en nära rådgivare och stöd. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med alla våra kunder och se er bryta ny mark i den digitala världen, säger Viktor Lundqvist om sitt nya uppdrag.

De leder senaste Sigmagänget

Jenny Sander och Fredrik Sandin.
Jenny Sander och Fredrik Sandin.

Jenny Sander blir vd och Fredrik Sandin blir konsultchef när Sigma sjösätter sitt senaste underbolag, Sigma IT Tech, där fokus ligger på it-supporttekniker. Bolaget ska erbjuda konsulter med kompetens av Support & Operations inom 48 timmar, och erbjudandet omfattar även tjänster för att få en fungerande it-miljö, både på klient- och servernivå.

– Det är med stor stolthet vi startar Sigma IT Tech. Vi har lång erfarenhet inom området med många fina kundrelationer. Det känns extra roligt att vi nu tillsammans med Sigmas övriga tjänster kan erbjuda de bästa förutsättningarna för en säker, modern och effektiv it-drift, säger Jenny Sander.

Sigma IT Tech konstaterar att både små och medelstora företag har ett behov av it-support, men även it-avdelningar på större företag eller offentlig verksamhet. Företaget räknar med att anställa över 100 konsulter, från nyutexaminerade till personer med längre erfarenhet, som även kan agera mentorer. Bolaget drog igång 1 januari och är i dagsläget verksamt i Göteborg.

– Vi är väldigt engagerade i våra konsulter och för oss är det viktigt att var och en utvecklas och trivs på jobbet. Hos våra kunder hjälper vi till med allt från tekniska problem, it-beställningar eller hur man enklast löser utmaningar i Office. Vi arbetar även med djupare felsökning och vi älskar när vi ställs inför svåra utmaningar där vi kan hjälpa till och göra livet enklare för våra kunder och deras anställda, fortsätter Jenny Sander.

Kjellprofil ska predika säkerhet

Nikka
Karl Emil Nikka.

Efter tolv år hos elektronikkedjan Kjell & Company, senast som utbildningschef, startar Karl Emil Nikka ett nytt företag som ska jobba med it-säkerhet. Med nya Nikka System kommer han att ha kvar foten i det pedagogiska. Tanken är att bolaget ska hjälpa andra företag och organisationer att träna sina medarbetarna inom it-säkerhet.

– Jag har drömt om att starta eget inom teknikbranschen sedan jag som tolvåring byggde min första webbplats. Mitt stora teknikintresse, med tyngdpunkt på säker datahantering, passar väl in i min nya affärsidé, berättar Karl Emil Nikka.

Under våren börjar Nikka Systems med kursen Grundläggande it-säkerhet, som ska lära ut vilka konkreta faror som finns. Kursen innefattar allt från säkerhetskopiering och lösenordshantering till säkra webbvanor och identifiering av nätfiske.

– Säkra brandväggar och dyra klientskydd hjälper föga om inte användarna samtidigt lär sig om riskbeteende och vad som äventyrar säkerheten. Ett företags information blir aldrig säkrare än användarna som hanterar den. För att uppnå god it-säkerhet måste samtliga medarbetare vara medvetna om rollen de fyller ur ett säkerhetsperspektiv, säger Karl Emil Nikka.

Vd-byte på Seamless

Albin Rännar slutar som vd för Seamless Distribution Systems med omedelbar verkan och ersätts av Tommy Eriksson, som fram tills nu varit operativ chef och suttit med i företagsledningen.

– Omorganisationen görs för att öka fokus på bolagets försäljningsinsatser och för att bättre kunna möta marknadens krav på nya produkter och tjänster i en komplex miljö, säger bolagets ordförande Gunnar Jardelöv i en kommentar.

ATG hoppas ha ny vinnare på plats

Per Gutesten.
Per Gutesten.

Per Gutesten blir ny it-chef på ATG. Han efterträder Annette Rådström som väljer att lämna bolaget efter åtta år.

Per Gutesten kom till ATG redan i maj 2017 och har varit ansvarig för IT Operations. Han har tidigare varit i chefspositioner på SEB och Nordea samt arbetat som managementkonsult på Connecta

– Det finns så många duktiga och engagerade medarbetare på it-avdelningen, vilket gör att jag känner mig ödmjuk, stolt och förväntansfull inför uppdraget. Annette har gjort en imponerande förändringsresa med ATG:s it-avdelning de senaste åren. Nu blir mitt uppdrag att förvalta och förädla strategierna och organisationen och se till att vi blir bäst i klassen på att ge våra kunder spännande spelupplevelser, säger han.

– Nu närmast fortsätter vi arbetet att förbättra kundupplevelsen i våra digitala kanaler med fokus på snabbhet och tillgänglighet. På längre sikt väntar en spännande licensmarknad 2019, med allt från nya legala krav till eventuellt nya produkter, där spelar it en avgörande roll.

Snow plockar produktchef från Gartner

Victoria Barber.
Victoria Barber.

Victoria Barber är ny chef för produktstrategi på det svenska mjukvaruföretaget Snow Software. Hon kommer närmast från rollen som analyschef på Gartner, och har under de senaste åtta åren hjälpt företag och organisationer att tillämpa och dra nytta av det bästa inom software asset management.

– Snow har visat sitt starka engagemang för SAM vilket framgår tydligt i och med ständiga hyllningar, stark kundcommunity på nätet, ett framgångsrikt lojalitetsprogram och den största samlingen av yrkesverksamma inom SAM-området på sina användarkonferenser. Jag ser fram emot att fortsätta bygga på det här engagemanget bland kunder och säkra att organisationer som valt Snow som SAM verktyg har alla möjligheter för att helt och fullt dra nytta av den här fantastiska teknologin, säger Victoria Barber om sitt nya jobb på det svenska bolaget.

Sista dagen på SISP

Magnus Lundin.
Magnus Lundin.

Efter sju år som vd på Swedish Incubators & Science Parks, SISP, lämnar Magnus Lundin sin post som vd den sista februari. Istället väntar en roll som Nordenansvarig på ett globalt riskkapitalbolag.

– Det har varit en fantastisk, rolig och intensiv tid. Det har hänt mycket under de senaste sju åren och vi har verkat i många led regionalt, nationellt och internationellt, säger han.

Magnus Lundin uppger att han speciellt är glad över det stora medlemsengagemang som har funnits.

– Även om jag nu lämnar den operativa ledande rollen kommer mitt engagemang för SISP och Sverige som världens bästa land för innovation alltid finnas kvar, säger han.

SISP:s styrelse har inlett arbetet med att hitta en ersättare och i väntan på att det är klart har Kristian Wirsén tillsatts som tillförordnad vd från den 1 mars.

Han leder Consids nya satsning

Henrik Jacobsson.
Henrik Jacobsson.

Konsultbolaget Consid lanserar nu affärsområdet Modern Workplace, där man vill jobba med såväl det fysiska som det digitala arbetsrummet. Företaget uppger att det handlar om att hjälpa kunderna med de behov som ställs i en ständigt föränderlig värld.

– Vår breda kunskap för olika verksamheter, tillsammans med våra nischade konsulter inom flertalet viktiga affärsområden gör att vi har en unik position på marknaden att utmana det traditionella och i många fall bakåtsträvande sätt flertalet verksamheter ser på en arbetsplats idag.

Vi har som gold certified partner ett tätt samarbete med Microsoft, vilka är världsledande när det kommer till digitalisering av interna processer, där Azure, SharePoint och Office 365 utgör en av Consids centrala och högt prioriterade plattformar för lösningar, säger Henrik Jacobsson, som blir ansvarig för det nya affärsområdet.

– Vi har i många år levererat lösningar för samarbete, dokumenthantering och digitala arbetsplatser, men den snabba utvecklingen och kanske framför allt de ökade kraven på företag och organisationer från både medarbetare och externa intressenter, gör att man behöver ta ett helhetsgrepp för att kunna möta dessa behov idag.