De globala investeringarna i blockchain-lösningar väntas uppgå till 2,1 miljarder dollar, motsvarande nästan 17 miljarder kronor, i år – vilket är mer än en fördubbling jämfört med fjolåret.

Därefter kommer tillväxten att fortsätta hålla sig på en hög nivå, enligt en undersökning från analysföretaget IDC. De 945 miljoner dollar som investerades i blockkedjan under fjolåret var mer ämnade åt experiment och tester, då företagen utvärderade nyttan och kände på utmaningarna – i år kommer de mer fullskaliga satsningarna att rullas ut.

– Intresset och investeringarna i blockkedjan och distribuerad databasteknik ökar då företag aggregerar data till säkra, sekventiella och oföränderliga blockkedje-lager, och på så sätt förändrar sina verksamheter, säger Bill Fearnley, analytiker på IDC.

Läs mer: Tio tekniktrender som kommer att prägla 2018

– Många teknikleverantörer och konsultbolag samarbetar och jobbar tillsammans med konsortier som Enterprise Ethereum Alliance och Hyperledger Projects för att utveckla innovativa lösningar som till exempel att följa och spåra transporter i en leveranskedja eller transaktioner för revision och compliance (efterlevnad av regler).

Fearnley tillägger att det är många olika regulatorer och centralbanker som gjort positiva uttalanden om blockkedjan och distribuerad databasteknik, och det kommer att underlätta för tillväxt i reglerade branscher som finansiella tjänster och hälso- och sjukvård.

Överlag väntas tillväxten, enligt den här undersökningen, vara väldigt stark under de närmaste åren. Fram till 2021 väntas den ligga på 81,2 procent om året – och i så fall skulle de totala investeringarna uppgå till 9,2 miljarder dollar.

De största investeringarna inom området kommer, enligt IDC, att ske i USA, som väntas stå för 40 procent av kakan, följt av Västeuropa och Kina. Men i alla regioner i studien väntas tillväxten vara stark. I Latinamerika väntas tillväxten ligga på hisnande 152,5 procent varje år och i Japan på 127,3 procent.

Den bransch som leder utvecklingen är finanssektorn (under 2018 väntas investeringarna här ligga på 754 miljoner dollar – det vill säga mer än en tredjedel av totalen). Logistik, tillverkningsindustri, detaljhandel och energisektorn är andra branscher som ligger i framkant med blockkedjan.

Läs mer: Konsultbranschen skakas om när nya tekniker väller fram

Inom finans är det framför allt inom gränsöverskridande betalningar och avtal som de flesta satsningar görs.

Blockkedjan är som sagt ett nytt område som analysföretagen just börjat undersöka. I Sverige har analyshuset Radar gjort en undersökning om hur mycket som har investerats i de stora etablerade leverantörernas blockkedjeplattformar under 2017 och den siffran landar på 150 miljoner kronor. Radar har också tittat på konsulttjänster som syftar till att bygga tillämpningar och då tillkommer 600 miljoner kronor.