I en ny undersökning har Gartner tittat närmare på den totala försäljningen av hårdvaruenheter, det vill säga pc, surfplattor och smartphones. Den globala försäljningen ökar med 2,1 procent till 2,32 miljarder i år – och det är framför allt två segment som lyfter totalen:

Det första är smartphonemarknanden, som sig drivs av de dyrare mer avancerade modellerna.

Det andra är ultratunna datorer i premiumsegmentet där efterfrågan är stor både på Apple och Windows 10-baserade pc.

Läs merJättemobilernas återkomst – snart tar de över marknaden

– Konsumenter har många tekniker att välja mellan, vilket innebär två stora utmaningar för leverantörerna, säger Gartners analytiker Ranjit Atwal. Det handlar både om att konkurrera om utrymme, med tanke på hur många enheter konsumenter äger.

– Det andra är att leverera värde och att fortsätta vara relevanta – helt enkelt att erbjuda rätt enhet till rätt publik.

Om vi kollar mer på de olika segmenten så kan man konstatera att pc-försäljningen kommer att ligga ganska platt de kommande åren. Utan de ultratunna storsäljarna så hade pc-försäljningen backat – de traditionella datorerna väntas till exempel tappa 5,4 procent.

Bland annat har kostnaderna för dram-minnen dubblats sedan 2016, vilket inneburit att pc-leverantöerna höjt pc-priserna sedan första halvan av 2017.

Mobiltelefonerna ökar med 2,6 procent i världen och landar på 1,9 miljarder sålda enheter i år. Smartphones väntas öka med 6,2 procent och därmed utgöra 87 procent av den totala försäljningen.

Läs mer: 2017 års tyngsta chipp – här är framtidens hårdvara i dag

Apple väntas segla i medvind:
– Vi tror att Apples smartphones växer mer än snittet, med lanseringen av nya modeller, säger Roberta Cozza.

En sak som är värd att notera på lite längre sikt är att 9 procent av alla sålda smartphones kommer att ha stöd för 5g år 2021. De första 5g-telefonerna väntas dimpa ner på marknaden 2019, då också utrullningen av 5g-nätet börjar.