Det är glada dagar för processortillverkarna. I toppen händer det grejor. Samsung passerade under 2017 Intel som världens största chipptillverkare. Intel behöver dock inte vara alltför oroliga – företagets försäljning under året ökade med sex procent (Samsung ökade dock komponentförsäljningen under helåret med 45 procent).

Och därunder har den ständiga utmanaren AMD vänt sin negativa trend och ökade försäljningen med 25 procent under fjolåret.

Det här innebär en omsättning på 5,33 miljarder dollar.

Läs mer: AMD släpper laptopchipp som blåser Intel av banan

Samtidigt har de vänt till vinst. Rörelsevinsten landade på 204 miljoner dollar att jämföra med fjolårets förlust på 372 miljoner.

– 2017 var en vändningspunkt för AMD, då vi omformade vår produktportfölj, levererade 25-procentig försäljningsökning, ökade bruttomarginalen och uppnådde lönsamhet för helåret, säger vd Lisa Su.

– Vi ser ännu mer framemot 2018 då vi lanserar nästa våg av högprestandaprodukter, och fortsätter positionera oss som ett av de främsta långsiktigt växande bolagen i tekniksektorn.

Framför allt drevs försäljningen under senaste kvartalen av grafikkorten Radeon och de nya Ryzen-processorerna. Segmentet ”Computing and Graphics” växte med 60 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Läs mer: 2017 års tyngsta chipp – här är framtidens hårdvara i dag

Under perioden har AMD också gjort satsningar inom datacenter-området med sin nya Epyc-processor. Microsoft Azure blir den första globala molnleverantören som använder den här processorn i sina datacenters.

Också i utsikterna för 2018 andas AMD optimism. De räknar med fortsatt tryck i försäljningen av Ryzen, grafikkort- och epyc-produkter – och att omsättningen därmed ökar med 32 procent.