Artificiell intelligens, AI, och machine learning är två av branschens hetaste surrord just nu. För att det surras om det lite överallt kan någon knappast ha missat. Den ena tjänsten efter den andra presenteras gärna under AI-paraplyet.
Men samtidigt har man den typiska situationen som brukar uppstå i en ny teknologis hajpläge, det vill säga branschen är heta på gröten medan kunderna intar en mer avvaktande hållning. Än så länge är det ganska glest med stora nordiska AI-affärer, men att konsultbolagen rustar är så klart inget konstigt.
Analysföretaget IDC räknar med att marknaden för tjänster inom kognitiv AI kommer att omsätta knappt 1,7 miljarder kronor 2020, och den förväntade årliga tillväxten är hög, och ligger i snitt runt 40-50 procent, lite beroende på inom vilken sektor man tittar. Den största förväntade tillväxten finns inom offentlig sektor, som förväntas ha en genomsnittlig årstillväxt på 70 procent de kommande åren.
Martin Sundblad, analyschef på IDC, konstaterar att det alltid är svårt att uttala sig om nya marknader, och att siffrorna ska tolkas därefter.
Läs också: Deepfakes är det läskigaste på nätet just nu – och ett tydligt exempel på riskerna med AI
– Om en marknad har 50-procentig tillväxt kan man räkna med att den är ganska omogen. Prognoserna för en sådan marknad blir gärna osäkra, men allt eftersom marknaden utvecklar sig kan man börja se nyanser och göra mer tillförlitliga prognoser, säger han.
Lars Stugemo, vd på HiQ, känner igen mönstret på den gryende AI-marknaden från tidigare gånger när ett begrepp blir hett i branschen.
– Det påminner en hel del om hur det var med digitalisering för några år sedan. Många pratar om det men alla vet inte riktigt vad det är. AI är till stor del en definitionsfråga och skiljer sig nog åt beroende på vem man frågar. Idag upplever jag nog mer att det är vi som pratar om det, och vi upplever inte att det är så stor efterfrågan på det än, säger han och konstaterar att det troligen krävs lite innan det lossnar.
– Vad är det egentligen och hur kommer det att hända? Det finns mycket intressant teknik, men vi ser också att många bolag sitter med gamla legacysystem och har svårt att implementera den nya tekniken. Jag tror även att det finns lite av en Europastress där man upplever att USA ligger före.
Hos konsultjätten CGI är AI också en het potatis. Bolagets AI-expert Joakim Åström säger att det pågår mer än man tror, men att många kunder är restriktiva med att avslöja för mycket.
– Det är många företag som gärna vill hålla sig under radarn just nu. Det kan vara en enorm konkurrensfördel när man väl har kommit igång med ett AI-projekt, säger han.
Titta man globalt har CGI kombinerat verktygen från jättar som Google, IBM och Microsoft med egenutvecklad ip. Ett område där man är igång på allvar är att använda AI för att upptäcka försäkringsbedrägerier där CGI har sin plattform.
Men Joakim Åström konstaterar att det börjar ta fart i Sverige också. Än så länge rör det sig dock främst om pilotprojekt här. Bland de svenska kunderna han nämner finns exempelvis Swedish Space Corporation, Uddeholm samt Polismyndigheten och Finanskoalitionen. Dessutom använder CGI tekniken hos kunder i energibranschen och tillverkningsindustrin för att med prediktiva analyser motverka produktionsstopp.
Läs också: IBM:s vd: AI-beslut måste vara transparenta
– Det är pilotprojekt som har gett goda resultat och förhoppningsvis kommer att fortsätta, säger han.
Och även om AI och machine learning funnits på marknaden ett tag är det först nu det börjar skjuta fart på allvar. Joakim Åström nämner främst tre orsaker till det.
– Det första är att algoritmerna har mognat och är väldigt mycket mer träffsäkra idag. Tittar man på deep learning och bildanalys 2010 så var det 28 procents felmarginal. Idag är den siffran nere på 3,7 procent fel gällande att detektera objekt via computer vision. Den andra delen handlar om att vi idag har konsoliderat stora mängder data på ett helt annat sätt där vi har kunnat jobba med business intelligence-verktyg. Då har man förutsättningar att jobba med machine learning på ett helt annat sätt, säger han och lyfter som tredje punkt fram produktutvecklingen hos de stora it-jättarna.
– Idag har vi utvecklingsverktyg från Microsoft, AWS, Oracle, Google och IBM som ger helt nya förutsättningar. Och med hjälp av molnplattformar går det att testa på helt andra sätt jämfört med tidigare.