Microsofts molnaffär fortsätter att övertyga. Det framkommer när bolaget redovisar siffrorna för sitt andra kvartal. Det här var tionde raka kvartalet där Azure visar mer än 90-procentig tillväxt, och hela molnsegmentet växte med 15,3 procent till 7,8 miljarder dollar. Tillväxten på Azure var 98 procent.

Amazon Web Services, AWS, är fortfarande klar etta på molnmarknaden, med 31,8 procent av marknaden, men Azure är klar tvåa med 13,9 procent. Det är Reuters som skriver om marknadsandelssiffrorna, som kommer från Canalys och avser tredje kvartalet 2017.

– Amazonkunder som inte vill vara inlåsta i en tjänst ger fart åt tillväxten. Om du är väldigt smart har du inte en leverantör utan två, säger Kim Forrest, aktieanalytiker på Fort Pitt Capital Group till Reuters.

Läs också: Huvudbry hos Microsofts partner när AWS och Google bygger svenska datacenter

Microsofts totala omsättning under kvartalet ökade med 12 procent, till 28,9 miljarder dollar. Det var bättre än den förväntade siffran på 28,4 miljarder dollar. På resultatraden redovisar bolaget en förlust, men precis som de andra stora amerikanska it-jättarna har Microsoft tagit en engångssmäll efter nya skattelagar i hemlandet. I Microsofts fall handlar det om en engångskostnad på 13,8 miljarder dollar.

Det gjorde att kvartalets vinstrad blev en förlust på 6,3 miljarder dollar. Microsoft konstaterar dock att utan skattesmällen skulle vinsten ha landat på 8,7 miljarder dollar, vilket är 10 procent bättre än hur det såg ut för ett år sedan.

Enheten Productivity and Business Processes, där bland annat Office, Dynamics och Linkedin ingår, växte med 25 procent till 9 miljarder dollar. Även enheten More Personal Computing där exempelvis Windows och Xbox ingår växte, men bara med den mer blygsamma siffran 2 procent, till 12,1 miljarder dollar.

Läs ocksåMicrosoft utmanar Chromebook i skolan med riktigt billiga laptops

– Om Microsoft skulle vara det enda bolaget som tar en stor skatteavskrivning skulle det vara tufft, men det faktum att nästan alla bolag gör det innebär att det inte blir en så stor sak, säger Adam Sarhan, chef på investmentbolaget 50 Park Investments om hur den stora engångsposten påverkar tolkningen av kvartalsresultatet.