Tillväxten för matförsäljningen på nätet ligger helt och hållet på lösplockssidan – alltså att helt enkelt handla i en matbutik på nätet i stället för i en fysisk butik. Totalt växte det med 38 procent under förra året – och med 42 procent under det sista kvartalet, det visar D-Food Index från Svensk Digital Handel i samarbete med HUI Research.

För middagskassarna, som på allvar väckte intresset för mat på nätet, backar däremot försäljningen med åtta procent under 2017.

Och det tappet gjorde att Svensk Digital Handels tillväxtprognos på 30 procent för 2017 sprack.

Läs också: ”Peak butik” – handelns tillväxt sker helt på nätet

– De har aldrig tappat tidigare så vi var inte beredda på det, säger Malin Winbom, tillförordnad vd på Svensk Digital Handel.

– Lösplocket håller däremot prognosen ganska bra. Så det är tydligt att det pågår en migration från middagslösningar till lösplock, säger hon.

– Vi spår att lösplock fortsätter öka medan middagslösningarna troligen går ner för att sedan stabilisera sig på någon nivå.


Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »


Samtidigt var det middagslösningarna som drog igång matförsäljningen på nätet – var det nödvändigt att de öppnade dörren?

– Ja, Sverige har ju börjat i en lite konstig ände jämfört med andra länder där de börjat med lösplocket. Men Sveriges matmarknad är ju väldigt fast med tre stora jättar som inte var särskilt sugna på e-handel och det var väl framför allt när det började poppa upp aktörer som sålde lösplock, som Mathem, som de stora drakarna började röra på sig.

Läs också: Amazon hungrar efter matjättarnas enorma portion

Ännu så länge är det dock väldigt få svenskar som handlar mat på nätet påpekar hon.

– Det är därför vi kan se ökningar på 42 procent under ett kvartal. Det går fort för att tillväxtpotentialen är enorm och det kommer bara att fortsätta.

Indexet bygger på försäljningsuppgifter från Bergendahls, Coop, Delitea, Familyfood, Hemköp, ICA, Linas Matkasse, Mat och Ro, Mat.se, Mathem,
Matkomfort, Middagsfrid, Willys samt Årstiderna.