Trotjänare tar hand om Proact

Peter Javestad.
Peter Javestad.

Efter två år som vd och koncernchef lämnade Jason Clark Proact den 1 februari. Bolaget har inlett en process att rekrytera ny vd och koncernchef. Fram tills den rekryteringen är klar kliver Peter Javestad in som tillförordnad vd och koncernchef.

Han har sedan år 2004 varit medlem i koncernledningen och innehaft ledande befattningar inom bolaget.

Jason Clark tillträdde som vd och koncernchef i januari 2016 och anslöt från rollen som ansvarig för Proact UK, som köptes av det svenska Proact för sex år sedan.

Tieto tar in tungt AI-namn

Finska konsultjäten Tieto har tagit in AI-forskaren Christian Guttmann med det uttalade uppdraget att driva på bolagets innovation i Norden.

Christian Guttmann.
Christian Guttmann.

Tietos nyförvärv är professor och entreprenör med bakgrund från startups, företag och vetenskapliga institut, däribland Karolinska Institutet i Stockholm. I sin nya position på Tieto fortsätter han att utforska nya möjligheter inom vetenskap och olika branscher, med fokus på AI, maskininlärning, datavetenskap och big data. Utöver att vara biträdande professor vid University of New South Wales i Australien är han även grundare av Nordic AI Institute

– Artificiell intelligens och datadrivna affärer är en viktig del av Tietos vision för framtida tillväxt och framgång. Jag är glad över att få ansluta mig till ett utmärkt team, vid en tidpunkt då AI är på väg att bli en integrerad del av digitala tjänster och produkter inom samhällets alla områden. Jag ser fram emot att bidra till att stärka företagets ledande position inom AI i Norden. Vi kommer att fortsätta vår expansion inom området och jag uppmuntrar alla nyfikna talanger att kontakta oss för att vara med på resan, säger Christian Guttmann.

– Christians världsunika kunskap och kompetens hjälper oss att utveckla nya och betydande affärsmöjligheter i Norden och globalt. Med vårt team kan vi skapa nya typer av AI-drivna tjänster och lösningar som bidrar till att forma ett smartare samhälle, säger Ari Järvelä, chef för Tietos datadrivna affärsenhet.

Ericsson stuvar om i koncernledningen

Åsa Tamsons.
Åsa Tamsons.

Telekomjätten gör en hel del förändringar i koncernledningen. Dels skapas ett nytt affärsområde, Emerging Business, som ska fokusera på innovation och affärsutveckling, och då främst på IoT och distribuerade molntjänster.

Chef för det affärsområdet blir Åsa Tamsons, som även tar plats i koncernledningen. Hon börjar den 1 april och kommer närmast från McKinsey & Company där hon har haft rollen som partner på bolagets Stockholmskontor.

När det gäller affärsområdet Digital Services vill man snabba på genomförandet av strategin. Jan Karlsson har utsetts till tillförordnad chef, och rekrytering av ny chef har påbörjats.

Dessutom slås Marketing & Communications och Sustainability & Public Affairs ihop till Marketing & Corporate Relations, som ska ledas av Helena Norrman, som tidigare lett koncernfunktionen Marketing & Communications.

– Med dessa förändringar kombinerar vi en förenklad struktur med ökat fokus på innovation och nya affärer i och med skapandet av affärsområdet Emerging Business. Det är med glädje jag välkomnar Åsa Tamsons till ledningsgruppen. Hon bidrar med djup expertis inom telekom, affärsutveckling och digital transformation. Med dessa förändringar kommer vi också att öka fokuseringen på hållbarhet och ansvarsfullt företagande inom varje affärs- och marknadsområde, vilket gör enhetscheferna fullt ansvariga för sina respektive områden, säger vd och koncernchef Börje Ekholm.

– Jag är mycket glad över att få arbeta tillsammans med ett fantastiskt team och få möjligheten att driva tillväxt och nya affärer för Ericsson. Med bolagets starka kompetens inom 5g, IoT och framtida teknologier, ser jag stora möjligheter för innovation och nya lösningar till nuvarande och nya kunder, säger Åsa Tamsons.

Pulsen integrerar vd från Enfo

John Torgersson.
John Torgersson.

Från och med igår är John Torgersson ny vd på Pulsen Integration. Han kommer närmast från rollen som ansvarig för integration på Enfo.

– Jag övertygad om att vi bara sett början på en enorm innovationstakt inom integration. Det är en marknad som visar en fantastisk utvecklingspotential inom bland annat sakernas internet, artificiell intelligens och blockchain. Och effektiva integrationer och säkerhet kommer vara en nyckel för att få allting att fungera, säger John Torgersson.

Han har arbetat med integrations- och processfrågor, både som konsult, utvecklare och affärsområdeschef under de senaste 14 åren. Och hans erfarenhet kompletterar Pulsens satsningar inom området väl, enligt Pulsens koncern-vd Jonus Bartholdson.

– Pulsen spelar redan idag en stor roll i många företags och kommuners arbete med integrationer och digitala processer. Vi ser mycket stor potential inom området och är glada över att John, med sin stora kompetens både inom sakfrågorna och som ledare, gör oss sällskap när vi utvecklar affärsområdet vidare in i framtiden, säger han.

Hatten av för Googles moln

Ted Schönbeck.
Ted Schönbeck.

Ted Schönbeck lämnar Red Hat, dit han anlände för två år sedan från EMC. Nu väntar istället en roll som teknisk chef för Google Cloud, vilket bland annat inkluderar G-suite, där Google satsar stort på den svenska marknaden.

– Jag har trivts fantastiskt väl på Red Hat, men fick ett för spännande erbjudande för att tacka nej till. Google har alltid lockat mig, med en härlig företagskultur byggd på passion för innovation kombinerat med full fokus på open source. Att samtidigt få ta steget upp en nivå och arbeta närmare verksamheters faktiska affär och få vara del i deras digitala transformation med artificiell intelligens, maskininlärning och big data känns otroligt spännande. Så på många sätt ser jag det som ett naturligt nästa steg i min egen utveckling, säger han om det nya uppdraget.

Han ska känna av den globala marknaden

JonDeTech
JonDeTech.

Svenska JonDeTech, som har utvecklat en ir-sensor i miniatyr, fortsätter att rekrytera. Den här gången är det Sami Chabouni som rekryterats in för att få fart på bolagets globala affär. Han har tidigare arbetat som affärsutvecklingschef på Cybercom. Han tillträdde sin nya tjänst den 22 januari.

– JonDeTech har verkligen något spännande på gång. De har utvecklat nästa generations ir-sensor som snart kommer lanseras på den svenska och internationella marknaden. Jag vill vara med att stärka företagets position, öka lönsamheten och tillgodose kundernas affärsbehov, säger Sami Chabouni.

– Vi fortsätter vår resa på den växande sensormarknaden. Sami är en ledare med mångårig erfarenhet av att framgångsrikt skapa affärer internationellt vilket är till stor nytta när vi nu möter kunder över hela världen, säger vd Robert Ekström.

Hon tar klivet upp i Enfos ledningsgrupp

Lina Tjerneld
Lina Tjerneld.

Lina Tjerneld har utnämnts till titeln executive vice president för Marketing and Communications, och kommer i och med det även att ta plats i Enfos ledningsgrupp. Marknadsförings- och kommunikationsenheten på Enfo ansvarar bland annat för leadsgenerering, varumärke och story.

– Marknadsföring och kommunikation handlar idag om att bygga relationer, erbjuda relevant och värdebaserat innehåll och bygga en trovärdig story, säger Lina Tjerneld.

– Marknadsföring och kommunikation är centralt för Enfos framgång. Extern och framför allt intern kommunikation är centralt för ett gott ledarskap. Lina är djupt engagerad i att sammanföra försäljning och marknadsföring och har drivit marknadsföringsautomation på Enfo. Hon besitter djup kunskap inom b2b-marknadsföring och försäljning och jag ser att hon genom sitt engagemang kommer att vara en stor tillgång i vår ledningsgrupp. Jag är också glad att se mer diversitet i vår ledning, säger Seppo Kuula, vd för Enfo.

Sokigo tar teknikchef från Tieto

Fredrik Ekelund
Fredrik Ekelund. Foto: Victor Andersson

Det svenska it-bolaget Sokigo, som främst jobbar med samverkanslösningar för kommuner, rekryterar Fredrik Ekelund som teknisk chef. Han kommer närmast från Tieto där han haft en rad olika roller, senast som lösningsarkitekt.

Hans roll är ny på Sokigo och innebär ett samlat ansvar för befintlig och framtida teknisk struktur.

– Fredriks roll som teknisk chef kommer att innebära ett effektivare arbetssätt, en mer samordnad utveckling av produkter och tjänster. Hans breda erfarenhet av it-branschen gör honom perfekt som bryggan mellan ledning och teknik, säger Anders Sundin, vd på Sokigo.

– Min roll kommer dels att handla om att strömlinjeforma våra programvaror och utveckla arbetssätt och processer som får oss arbeta smartare och effektivare tillsammans. En spännande utmaning i ett expansivt bolag med rätt inställning till framtiden, säger Fredrik Ekelund om sitt nya uppdrag.

Byter Tech Data mot Verifone

Magnus Sers.
Magnus Sers.

Magnus Sers är ny säljchef på Verifone. Han ansluter från Tech Data, där han ansvarat för all försäljning inom b2b och b2c. Han har även ett förflutet som säljledare på telekomoperatören Tre.

– Att börja på Verifone känns väldigt spännande. Fintech är en riktigt het marknad och Verifone som bolag är i position att påverka. Det ska bli roligt att med nya ögon bidra med mina erfarenheter till våra fortsatta satsningar, säger han.

– Vi är övertygade om att Magnus, med all sin erfarenhet och kunskap, kommer att vara en stor tillgång för oss. Det händer mycket i vår bransch och vi måste ständigt kunna möta kundernas förändrade behov. I det arbetet kommer han att vara en nyckelperson, säger Morgan Sellén, vd på Verifone.

Hon ska hålla i Solunos slantar

Jane Carlgren är ny finanschef på Soluno BC, som bildades efter fusionen av Solus BC och Uno Telefoni. Hon tillträdde den 1 januari och har över 20 års erfarenhet av ekonomi- och finansområdet, där hon bland annat varit på bolag som Kinnevik, Åhléns och Telefos.

–Vi har lyckats rekrytera en fullfjädrad specialist på affärsstrategier, budgetarbete och ledarskapsutveckling. Det är vi mycket nöjda med, säger vd Mattias Ohde och utvecklar:

– Soluno gör en spännande resa där vi expanderar både i Sverige och internationellt. Eftersom Jane har varit med om liknande utvecklingar i andra bolag, exempelvis när Tail-f Systems gick från att vara ett startup-bolag till att köpas upp av jättekoncernen Cisco, är den erfarenheten förstås värdefull för oss.