Det är ett Arm-baserat serverchipp den förra Intelhöjdaren Renee James ska utmana sitt gamla företag med.

Renee James är ett välkänt och respekterat namn i processorvärlden. Hon var på Intel 28 år, och mellan åren 2013-2015 var hon näst högst i hierarkin med den svåröversatta titeln ”president”. 2016 lämnade hon processorjätten.

Läs mer: Sanslöst tryck på chippmarknaden – 25-procentig ökning för ständiga utmanaren

Ampere, som den nya chippleverantören heter, har tung uppbackning i form av det namnkunniga riskkapitalbolaget Carlyle Group. Ampere grundades så sent som för ett år sedan och har mellan 300 och 400 anställda.

Nyhetssajten Techcrunch skriver att företagets första chipp baseras på Arms 64-bitars arkitektur ARMv8-A, och Renee James lovar utan falsk blygsamhet att det ska erbjuda pris per prestanda som överträffar allt som finns ute på marknaden i dag.

Den underliggande tekniken utvecklades från början av Applied Micro Circuits, som byggt tre generationers ARM-baserade chipp. I oktober förra året togs tekniken, och i stort sett hela utvecklingsavdelningen över av Ampere.

Läs mer: Efter 25 år tappar Intel positionen som världens största chipptillverkare

Chippet är nu ute på prov ute hos ett par kunder och ska börja produceras i större skala senare under året. Hon vill inte säga vilka kunder det rör sig om, men Ampere har partner som Microsoft, Lenovo och Oracle.

Företaget har också en rad andra produkter i pipeline, som de ska ta ut på marknaden i framtiden.