Evry fortsätter att växa, och enligt koncernchef Björn Ivroth gör den norska konsultjätten sitt bästa år någonsin. Omsättningen 2017 landade på 12,8 miljarder kronor, vilket var en ökning med 2,4 procent från 2016. Det justerade rörelseresultatet ökade med 18,6 procent och landade på 1,6 miljarder kronor, vilket ger en rörelsemarginal på 12,5 procent.

– Där tror jag att vi ligger högt om vi jämför med våra kollegor, säger Björn Ivroth om rörelsemarginalen.

Till skillnad från sin östliga konkurrent Tieto bryter Evry ut siffrorna för Sverige. Här ökade omsättningen med blygsamma 0,9 procent till 3,4 miljarder kronor, med en vinst på 330 miljoner kronor. Om man tittar närmare på marginalbiten så är det tydligt att det är Evry Financial Services som är den mest lönsamma delen. Rörelsemarginalen totalt i Norge var 10,5 procent, och i Sverige 9,8 procent, medan Financial Services kom upp i hela 13,4 procent

– Det här är sjätte kvartalet i rad med tillväxt. Det ser vi som ett kvitto på att vi gör en fin insats. Totalt sett är det vårt bästa år någonsin, men vi är inte nöjda, utan vi måste fortsätta investera, konstaterar Björn Ivroth, som verkar minst sagt nöjd med hur läget är på konsultmarknaden just nu.

– Det har nog aldrig varit så kul på jobbet. Det händer mycket spännande och jag lär mig hela tiden nya saker. Det som är extra kul nu är att vi jobbar på ett annat sätt än tidigare. Vi pratar fortfarande med it-avdelningar och cio:er, men nu skapar vi också mer mätbar affärsnytta. Idag när vi träffar kunder kan jag sitta med hela styrelsen och prata om helt nya affärsområden där man använder olika tekniker som exempelvis IoT och AI. Nu kan man verkligen få ut mer av sina investeringar, och det passar vår affärsmodell bra.

Idag när vi träffar kunder kan jag sitta med hela styrelsen och prata om helt nya affärsområden där man använder teknik som IoT och AI

Och i sin rådgivande roll inom den pågående digitaliseringsresan hos kunderna säger han att Evry som mer tekniktungt it-konsultbolag har en fördel jämfört med mer managementinriktade konkurrenter som McKinsey och Accenture.

– Vad som ska göras vet alla, men vi vet hur man ska göra det. Det är vår usp, att vi vet hur man kan få till en cloudlösning som möter de krav som finns i praktiken. Våra tekniker har djup kompetens.

Läs också: Stort drag efter Apples smartklocka – ”de har vunnit wearables-matchen”

Framöver vill man också växla upp på den svenska marknaden. Och det ska ske på olika sätt.

– Vi ska bland annat investera i vår sme-business. Den förändras väldigt mycket nu. Kunderna börjar ställa högre krav på de it-lösningar de köper, krav som påminner om de stora bolagen, säger han och fortsätter utveckla det nya Sverigespåret.

– Sverige är en marknad där vi ser att det finns möjlighet att växa. Vi har investerat en hel del för att få tillväxt och den satsningen fortsätter. Det handlar dels om ett långsiktigt arbete, dels om att bredda oss på befintliga kunder.

De investeringar han syftar på är bland annat partnerskap med molnjättarna Google och AWS, men även Evrys satsning inom kognitiv it. Enligt Björn Ivroth börjar de partnerskapen sitta nu och är redo att möta marknaden på allvar.

Läs också: Spotify rustar inför börsen – gör fortfarande miljardförluster

Som många andra konsultbolag gynnas även Evry av den efterfrågan som nya regulatoriska krav ger. Givetvis nämns GDPR, men för ett bolag som har sin främsta kassakossa i finansvärlden kommer givetvis även PSD2 som en välkommen present.

– PSD2 är väldigt spännande. Det innebär att de traditionella bankerna tvingas öppna upp. Det gör att det kommer komma in nya spelare som börjar från scratch och utmanar på ett nytt sätt genom att ta fram nya tjänster till kunderna. Där kan vi hjälpa många nya spännande aktörer som vill komma in. PSD2 är ett bra exempel på EU när det fungerar, och skapar nya förutsättningar och nya jobb, säger Björn Ivroth.

Medan deras nordiska rivaler CGI och Tieto båda gjorde stora förvärv under fjolåret i form av Affecto och Avega Group har Evrys köpande på den svenska marknaden legat i träda ett tag.   

Ska ni köpa något i år?
– Det ska vi säkert. Vi tittar på den delen hela tiden. Vi har en ägare och styrelse som vill att vi ska bygga ett bolag som består, och ett bolag för framtiden. Just för tillfället är vi nöjda, men vi fortsätter att titta för att bygga vidare.