Striderna mellan leverantörer i molnet blir allt tuffare. När det gäller det publika molnet går Microsoft en hård match mot Amazon Web Services, där konkurrensen är tuff både på innovation och på pris.

Nu levererar Microsoft en bredsida även till de nya heta företag som erbjuder tjänster för att lagra, synka och dela dokument i molnet.

Läs mer: It-jättarna går som tåget - och det är molnet som är bränslet

I en bloggpost på Microsofts hemsida skriver Ron Markezich som har titeln vice president:

”Vi gör det enklare för nya kunder att byta genom att erbjuda gratis OneDrive for Business under den återstående tiden av deras existerande avtal med Box, Dropbox och Google”.

Henrik Byström, affärsområdeschef för Microsoft365 i Sverige, säger att tanken med det här är att företag och organisationer själva ska få testa och uppleva OneDrive.

– Vi vill visa hur det ökar produktiviteten genom den nära kopplingen till exempelvis Outlook, Word och Powerpoint, som många företag redan använder idag.

Den här kampanjen ska pågå ända fram till sommaren, den 30 juni, och det gäller organisationer som inte redan använder den här tjänsten eller Office 365, och de ska ha minst 500 användare.

Att Microsoft gör den här typen av kampanjer är logiskt, säger molnexperten Ove Bristrand som är vd på det Microsoftspecialiserade konsultbolaget Netintegrate:

– Det är ju en väldigt viktig produkt för Office365-plattformen. Det är ju till stor del där den personliga lagringen sker, och även integrationen med e-posten inom Outlook – det är via OneDrive man direkt kan spara bilagor till exempel.

– Dessutom används OneDrive för att dela dokument, både internt och externt, och det är inkörsporten till den gemensamma lagringen. Ur de här perspektiven är det vitalt för Microsoft att få igång användningen.

Enligt Ron Markezich är det i dag 350 000 organisationer som använder OneDrive.

Microsofts offensiv kommer bara ett par dagar efter att Googles vd Sundar Pichai i samband med företagets delårsrapport stolt konstaterade att deras produktivitetssvit G Suite på två år har dubblat antalet kunder till fyra miljoner.

Läs mer: Googles digitala whiteboard släpps i Sverige

Det är också bara någon månad sedan Dropbox offentliggjorde sina planer på en börsnotering.

Hur ser då konkurrensbilden i Sverige ut?

– Som jag uppfattar det är Dropbox den största konkurrenten på den svenska marknaden, säger Ove Bristrand. Box och Google Drive har jag inte sett så mycket på företagen här. Globalt kan jag tänka mig att Microsoft konkurrerar med Google och deras G Suite.

Det här är inte första gången Microsoft går en tuff match mot nya, fräscha teknikbolag inom ramen för de tjänster som ingår i molnplattformen Office365. När de förra året rullade ut sitt samarbetsverktyg Microsoft Teams så var udden i lanseringen tydligt riktad mot Slack.