Nu är det klart att e-handlare inte längre kan begränsa sig till att bara sälja i det egna landet utan att alla måste vara beredda på att sälja till alla EU:s medlemsländer.

Redan i höstas träffade EU-parlamentet och ministerrådets förhandlare en informell överenskommelse men nu har EU-parlamentet också röstat igenom den nya förordningen. Den kommer att börja gälla nio månader efter att den har publicerats i Europeiska unionens officiella tidning.

Förutom att kunna köpa varor via nätet inom hela EU så gäller förordningen också sådnat som att boka hotell, köpa biljetter till olika evenemang eller hyra bil i andra medlemsländer.

Däremot omfattas inte digitalt upphovsrättsskyddat innehåll som e-böcker, nerladdningsbar musik och onlinespel ännu men EU har lagt in en klausul om att inom två år utvärdera om reglerna också ska utvidgas också till de områdena.

Som CS tidigare skrivit finns det kritik mot de nya reglerna från e-handlarnas sida. De ser det som att EU börjat i fel ände genom att lägga ansvaret på e-handlarna i stället för att göra det enklare för e-handlare att sälja i EU genom att harmonisera olika regler och skapa bättre möjligheter till leveranser.

Läs också: Mer krångel för e-handlare med nya EU-regler

Och även om e-handlarna är skyldiga att sälja till alla är de inte skyldiga att leverera en vara ända fram till slutkunden.

Om någon i ett annat land köper en vara är det helt enkelt köparen som får lösa det genom att exempelvis hämta varan i någon butik, om det är en större e-handlare, eller komma och hämta den i Sverige om det är en mindre.

Stefan Kvarfordt som representerar branschorganisationen Svensk Handel i Bryssel konstaterade efter att överenskommelsen var klar i november att e-handlarna inte bör oroa sig allt för mycket för de nya reglerna.

– Det finns ingen anledning till panik. Men vi håller ett öga på utvecklingen och hur detta kommer fungera i praktiken för företagen, sade han till CS då.

Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »