Framtiden är ljus för it-folket. I en ny rapport ”Var finns jobben?" slår Arbetsförmedlingen fast att möjligheterna till jobb de närmaste fem åren är mycket goda. I dag arbetar omkring 200 000 personer inom it-området men antalet väntas växa rejält under 2018. Totalt sett är it-området det som växer mest av alla yrkesområden.

Allra mest efterfrågade är mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och it-arkitekter, systemförvaltare samt systemtestare och testledare. De som dessutom har någon kompetens som är extra efterfrågad är riktigt heta byten på arbetsmarknaden. Det kan handla om sådant som specifika programspråk eller verktyg.

Läs också: Stressad? Här är fem tips på hur du kan strukturera din arbetstid bättre

Även drifttekniker, nätverkstekniker, supporttekniker och systemförvaltare har goda jobbchanser medan systemadministratörer har en arbetsmarknad i balans.

Men samtidigt som arbetsmarknaden är god är kompetenskraven höga och de förändras också snabbt.

Samtidigt som erfarenhet belönas så är chanserna goda för nyutexaminerade. De som har en it-utbildning i botten och tidigare erfarenhet men som arbetat med annat under några år kan däremot ha problem att hitta jobb, enligt Arbetsförmedlingen. Det kan också variera mellan olika delar av Sverige hur lätt det är att få jobb inom vissa yrkesområden.