Det säger Kinneviks nya vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen, efter att börskurserna i Stenbeckbolagen på torsdagen pressats av ett färskt utomstående budförslag på TDC.

Budet spekuleras kunna sätta käppar i hjulet för de från Skeppsbron dirigerade storaffärerna i Kinneviks portföljbolag, där TDC spelar en viktig roll genom det föreslagna köpet av större delen av MTG.

– Det är mycket spekulationer som försiggår, spekulationer som uttrycker sig i vissa börskurser. Men vårt ställningstagande med stöd till MTG/Tele2/Com Hem-affärerna är strategiskt och inte taktiskt: vi stöttar de två affärerna utifrån synen att branschen är på väg att förändras med utsuddade gränser mellan infrastruktur och innehåll på grund av konsumentförändringar och -behov, inleder han, och fortsätter:

– Vad gäller de senaste turerna med bud på TDC, som jag naturligtvis följer, kan jag inte uttala mig i dag mer exakt om vad det innebär. Men jag kan notera att TDC-styrelsen har kommunicerat till både marknaden och TDC-budgivarna att de stöder affären med MTG.

Läs också: Därför går Tele2 och Com Hem ihop – ”ökar pressen på Telia”

Han säger också att ingen på Kinnevik hade räknat med att det skulle vara en "rak väg till målet", där målet uttrycks i termer av en förändrad TMT-sektor med utsuddade gränser mellan infrastruktur och innehåll. Kinnevik har inte varit i kontakt med vare sig TDC:s nuvarande ägarkrets eller budkonsortiet för att förhöra sig om inställningen till att köpa MTG, säger han också.

Om TDC köper MTG-delarna skulle Kinnevik bli största TDC-ägare med 5,6 procent av bolaget, men vad som ska hända med denna post om affären går igenom och om Kinnevik ska spela en aktiv roll som TDC-ägare är inte bestämt:

– Vad vi gör med det ägandet är inget vi har tagit ställning till nu. Men bolaget som skapas anser vi ligga helt rätt positionerat för de branschtrender som råder.

Sammanslagningen av Tele2 och Com Hem är inte beroende av att MTG säljer sin tv-del till TDC, låter Geogi Ganev sedan förstå:

– De här två affärerna är starka och står på sina egna ben. Vi anser visserligen att TDC/MTG-affären är vad som hjälper Tele2/Com Hem-affären att gå igenom från ett regulatoriskt perspektiv, men vi ser det inte som den enda möjliga lösningen. Vi lovar att fortsätta vår dialog med EU-kommissionen och bolagen om hur vi kan hjälpa till att bryta vår de facto-kontroll över tv-distributionsmarknaden. Den dialogen kommer vi att föra oavsett hur det går med TDC/MTG.

Georgi Ganev visste innan han tillträdde som vd vid årsskiftet att storaffärerna var i görningen, och betecknar i sitt vd-ord sin första månad som intensiv. Han säger dock till Direkt att det inte är konstigt att hinder uppstår på vägen mot ett förändrat nordiskt TMT-landskap, givet de stora förändringar som står för dörren.

Läs också: Svenska cio-eliten drar in miljoner – så mycket tjänar toppnamnen

– Jag tror inte att någon här trodde att en sådan här förändringsresa som vi är inne på är en rak väg till målet.

Han ger också sin syn på rådande trender och vilken roll Kinnevik ska spela i teknik/media/telekom-branschen framöver:

– För kunder är ständig uppkoppling oavsett mobil eller fast uppkoppling, med tillgång till bra innehåll allt viktigare. Fasen med geografisk expansion i operatörer och mediahus har bytts ut till investeringar djupare in i värdekedjan. Gränserna mellan infrastruktur och innehåll håller på att suddas ut, och det är vad Kinnevik tar fasta på genom att som storägare i Tele2, MTG och Com Hem stödja de här två affärerna.

Nyhetsbyrån Direkt