Acando laddar om med SAP Hana
Konsultbolaget Acando ska implementera erp-systemet SAP S/4 HANA hos försvarskoncernen BAE Systems. Men den nya plattformen vil BAE Systems skapa förutsättningar för effektiva, gemensamma lösningar och processer i Sverige, och inte minst minska sina totala it-kostnader.
– Acando har visat beslutsamhet vad gäller investeringar i kompetensutveckling både tekniskt och processmässigt för S/4 HANA-plattformen. Detta kombinerat med vår allt starkare relation i samarbetet de senaste åren gjorde valet av Acando som partner ganska enkelt. S/4 HANA kommer att vara en av våra allra viktigaste digitala plattformar, och kommer att ge oss möjligheter att effektivisera vår verksamhet utifrån förbättrad tillgång till information och förenklade arbetssätt, säger Håkan Sundell, cio på BAE Systems i Sverige.
– Acando har haft förmånen att samarbeta med BAE Systems under flera år och jag ser detta som en kvittens på ett väl fungerande samarbete, säger Eva Sandberg, ansvarig för Enterprise Consulting and Solutions på Acando.
CGI coachar i Västerbotten
Konsultjätten CGI har tagit hem ett ramavtal kring digitaliseringsstöd i Region Västerbotten. Konkret innebär det att mellan 30-50 små och medelstora industriföretag i 15 kommuner ska kunna få stöd kring digitaliseringsfrågor från coacher på CGI. Uppdragen kommer att handla om digital transformation, affärsutveckling, lösningar inom IoT, digitala gränssnitt och automation. Ramavtalet är skrivet på ett plus två år.
– Vi har många industrier här i regionen som tar fram och tillverkar fantastiska produkter. Genom att stötta dem med det vi är specialister på, att transformera verksamheten med digitalisering, kan vi hjälpa dessa företag att bli ännu bättre, säger Anders Markstedt på CGI:s kontor i Umeå.
Evry blir Unit4:s nya skyltfönster
Affärssystemleverantören Unit4 har ingått ett partneravtal med konsultbolaget Evry. Det nya samarbetet innebär att Evry blir den centrala partnern för att leverera och implementera Unit4:s affärssystem på den svenska marknaden. Partneravtalet blev klart vid årsskiftet och Evry räknar med att det nya avtalet gör att man ska anställa runt 30 nya konsulter.
– Samarbetet med Unit4 ger oss bra förutsättningar för vår satsning inom branscher som skog, finans, försäkring och transport. Vår ambition är att Evry i Sverige, precis som Evry i Norge ska bli den ledande partnern för Unit4:s produkter. I och med samarbetet övertar vi ett fyrtiotal kunder och för att klara av våra egna förväntningar har vi påbörjat en rekryteringskampanj, säger Fredrik Almén, Sverigechef på Evry.
Evry och Unit4 har alltså ett starkt samarbete i Norge sedan tidigare. Efter att Sverige blev klart har parterna även börjat titta på samarbetsmöjligheter i Finland.
– Det känns väldigt roligt att vi nu kan knyta Evry till vårt partnernätverk även i Sverige eftersom vi har en lång historia tillsammans och har arbetat med Evry i Norge sedan 1995. Evry har lång erfarenhet av våra lösningar samt en tydlig vision för hur Unit4 passar in i deras erbjudande och kan därför ge sina kunder ett stort mervärde med Unit4, säger Finn Følling, vd på Unit4 Sverige.
Tung skalp för ny Microsoftpartner
Serviceföretaget Comaround har plockats upp av Microsoft till mjukvarujättens One Commercial Partner Co-Sell Ready-programt. Det innebär att man kommer att jobba nära Microsofts fältsäljorganisation och vissa av Microsofts partner i Europa och Nordamerika. Och redan nu har samarbetet fått en kanonstart genom Tietos avtal med Stockholms stad.
– Vi har redan sett en stark start genom att vinna flera spännande affärer inklusive en av de största i Comarounds historia – ett femårigt åtagande från Stockholms stad i partnerskap med Tieto, där Comaround är underleverantör. Det här är en fantastisk 2018-affär tillsammans. Våra gemensamma kunder har ett behov av digitaliserad support i servicedesk och kundtjänst. Comarounds lösning adresserar den här utmaningen och den här relationen kommer hjälpa våra kunder att bli mer effektiva i sitt supportarbete, säger Therese Treutiger, som har titeln M&O Lead på svenska Microsoft.
– Vi är förväntansfulla och stolta att vara Microsoft co sell-partner. Partnerskapet hjälper oss att öka takten inom produktutveckling och att nå ut till nya och större delar av marknaden. Det finns ett stort behov av Intelligent Knowledge och vi jobbar hårt för att fylla det behovet tillsammans med Microsoft, säger Per Strand, medgrundare av Comaround.
Schibsted lagrar med open source
Ciscospecialisten Conscia Netsafe ska leverera en ny lagringslösning till Schibsted. Lösningen, som bygger på Red Hats Gluster och Ciscos serverplattform UCS, kommer att ske i samverkan med Red Hat-specialisten Conoa. Men den mjukvarudefinierade lösningen hoppas Schibsted få en ökad flexibilitet och skalbarhet som möjliggör för utvecklarna att arbeta effektivare. Lösningen ska successivt helt ersätta den gamla san-baserade miljön.
– Inom Schibsted måste vi kunna jobba agilt med utveckling i många leveransteam över flera system och företag, och mjukvarudefinierad lagring ger oss en ökad flexibilitet. Ciscos serverplattform UCS är användarvänlig och effektiv, och Conscia Netsafes expertis och serviceportal CNS har vi redan goda erfarenheter av sedan tidigare, säger Mathias Westerlund, ansvarig för Datacenter på Schibsted Enterprise Technology.
– En mycket snabb digital utvecklings- och lanseringstakt är avgörande för Sveriges ledande digitala mediebolag, och vi är mycket stolta att få förtroendet att stötta Schibsted här nu både med nätverk och datacenterlösningar, säger Conscia Netsafes vd Bengt Lundgren.
Jagar kontrakt med Kontract
Örebroföretaget Kontract har fått förtroende att stödja Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i deras kommande upphandling av it-tjänster och telefoni, som ska ske nästa år. För att få tjänster som möter verksamhetens behov ville IVO ha stöd från en erfaren leverantör för att analysera, planera och genomföra arbetet för upphandlingen och etablera de nya avtalen. I upphandlingen föll valet på Kontract, tack vare en dokumenterad metod för hela arbetet.
– Vi är en geografiskt spridd organisation och därför vill vi ligga i framkant när det kommer till digitala möten och mobilitet. Samtidigt har vi en känslig verksamhet och säkerheten är alltid högsta prio. Med tanke på det är vi helt beroende av ett tryggt och kompetent stöd genom hela upphandlingsprocessen, och det känner jag verkligen att vi får tillsammans med Kontract, säger Jonas Olsson, it-chef på IVO.
Kontract ska sätta ihop ett team med de kompetenser som behövs för uppdraget. Bland konsulterna som kommer ingå i teamet återfinns bland annat kravanalytiker, it-sourcingstrateger och upphandlingsexperter.
– Det är ett stort jobb att driva en upphandling på det här sättet, men vi vet att den modell vi utvecklat genom åren faktiskt fungerar och ger en väldigt lyckad upphandling till slut. Det gör att vi tar oss an det här förtroendet med stolthet och tillförsikt, särskilt som det var vår etablerade modell som verkligen vägde tungt i tilldelningen, säger Christer Bergmark, försäljningschef på Kontract.
Lärare tar hjälp av Innofactor
Lärarförbundet har valt Innofactor som partner för ett pilotprojekt för att modernisera och effektivisera hanteringen av sina medlemmar, men även för att arbeta med rekrytering av nya medlemmar och genomföra relevanta analyser. Piloten baseras på Dynamics 365 Customer Engagement och Innofactors branschlösning för medlemsorganisationer och förbund. Projektstart är nu i februari.
– Det gläder oss att nu ta ett viktigt steg i förnyandet av vår medlemshantering tillsammans med Innofactor. Framförallt ser vi att vi får en partner som engagerar sig i vår strävan efter medlemsnytta genom att ge både våra förtroendevalda och anställda moderna och säkra verktyg i den digitaliseringsresa som förbundet befinner sig i, säger Sixten Frixon, kanslichef och förste ombudsman.
– Vi ser fram emot en lång relation med Lärarförbundet där vi kan utveckla och underlätta den dagliga verksamheten för användare och i samarbete med Lärarförbundet säkra lösningen för GDPR samt stödja och underlätta rekryteringen av nya medlemmar, säger Innofactors Sverigechef Viktor Lundqvist.
Sigma kvar på Folkuniversitetet
Sigma IT Consulting har tagit hem en upphandling och ska vara strategisk partner i arbetet med Folkuniversitetets integrationsplattform. Peter Mikulic, vd för Folkuniversitetets Servicebolag, som svarar för utveckling och drift av IT-systemen inom verksamheten, säger i en kommentar:
– Upphandlingen drevs som en interaktiv upphandling där dialog hela tiden stod i fokus. Sigma var alltid på tå och visade att de i varje dialog var den strategiska partner vi behöver. Den efterföljande etablering av samverkansformerna med oss och andra strategiska partners under projektförberedelserna har löpt mycket smidigt, vilket lovar gott för ett framgångsrikt utvecklingsarbete tillsammans.
– Vi är otroligt glada och stolta att vi fått förnyat förtroende av Folkuniversitetet. Till att börja med kommer det pågå ett projekt under 2018 och 2019. Därefter är ambitionen att vi även ska förvalta dessa delar, säger Erik Ågren, konsultchef på Sigma i Örebro.
Addnode fusionerar
Addnode slår ihop sina dotterbolag Mogul och Decerno. Enligt Addnode så kommer kombinationen av Moguls kunnande inom design och digital strategi samt Decernos förmåga att bygga komplexa verksamhetssystem att skapa ett starkt erbjudande. Decerno blir i och med fusionen 110 medarbetare i Stockholm, Göteborg och Uppsala.
– Decernos fokus på komplexa skräddarsydda verksamhetssystem tillsammans med Moguls webbaffär med fokus på strategi och design ger ett breddat kunderbjudande som vi ser en stark efterfrågan på. Tillsammans blir vi en mycket attraktiv partner för våra kunder, säger Decernos vd Mats Dahl.
– Tillsammans har vi en styrka i att skapa komplexa digitala tjänster med användaren i fokus. Idag är medarbetarupplevelsen lika viktig som kundupplevelsen när våra kunder digitaliserar sin verksamhet, säger Madeleine Fange, vd på Mogul, som nu istället blir affärsområdeschef på Decerno.
Larmar om nya pengar
Larmhanteringsbolaget Skyresponse har fått in 9,2 nya miljoner genom kombinationen av en fulltecknad emission samt tillväxt- och konvertibellån från Almi Nord och Norrlandsfonden. Den nya kapitalförstärkningen ska framför allt användas till att fortsätta satsa internationellt på den snabbt växande IoT-marknaden.
– Bolagets utveckling och efterfrågan av våra tjänster har tagit fart i en snabbare takt än vad vi initialt räknat med. Vi ser ett ökat intresse internationellt vilket de inledda partnerskapen med Ericson och Thingworx är exempel på. Dessutom inleder vi ett antal intressanta affärer inom välfärdssektorn i Norge. Allt sammantaget gör att vi behöver stärka upp vår organisation för att säkra leveranskapacitet på nya affärer och avtal. Under det senaste året har vi anställt tre nya medarbetare på säljsidan och vi har fördubblat antal medarbetare i vår utvecklingsverksamhet i Luleå, säger bolagets vd Martin Reidevall.
– Marknaden för IoT utvecklas rekordsnabbt och många branscher genomgår en transformation när allt fler enheter och applikationer blir uppkopplade och påverkar både affärslogik och värdekedjor. För att IoT verkligen ska komma till full användning håller fokus på att flytta från teknik till att skapa användarnytta genom att agera och reagera på informationen som finns, säger Thomas Ivarson, huvudinvesterare och ordförande i Skyresponse.
2,2 miljoner till Radio IoT
Deviceradio, som utvecklar ett IoT-kommunikationslager som ska kunna användas för all typ av data, har fått in 2,2 miljoner kronor för att fortsätta sin affärsutveckling.
– Alla befintliga produkter måste kommunicera med andra IoT-system. Vårt kommunikationslager gör denna process intuitiv och sparar enorma summor på utveckling och applikationstid. Enkelt sagt, vi ger nycklarna så att alla kan låsa upp dörrarna till IoT-kommunikation, säger Deviceradios vd och grundare Christian Klemetsson.
Investerarna i den senaste rundan är Tord Wingren, Björn Zethraeus, Carl-Henric Nilsson, Jens Thystrup, Hampus Janzon, Claes Ramel och Christian Lexander. Och Deviceradio har redan tecknat flera kontrakt inom industrier som byggautomation, självkörande fordon och minskning av koldioxidutsläpp. De flesta projekten är dock i tidiga faser, men bolaget uppger att gensvaret har varit mycket positivt.