Nokias klassiska mobiltelefoner är numera utlicensierade till ett annat finskt företag, nämligen HMD. Så sent som för ett år sedan visades de första telefonerna upp.

Fortfarande finns ett sug efter de här telefonerna. Åtminstone att döma av telekomanalytikern Neil Shah på Counterpoint, som skriver på Twitter att HMDs Nokiatelefoner gör en ”enorm comeback” och han hänvisar då till försäljningsstatistik från det fjärde kvartalet 2017. Det här uppmärksammas av nyhetssajten The Register.

Enligt Counterpoint var de här telefonerna under fjärde kvartalet nummer ett i världen när det gäller enklare telefoner. HMDs Nokiamärkta telefoner är vidare nummer 11 på smartphones med en marknadsandel på en procent.

Totalt, det vill säga smartphones och enklare mobiler tillsammans, är det här märket nu nummer sex i världen med en marknadsandel på fem procent.

Värt att notera är också att de är tredje störst på smartphones i Storbritannien, enligt Counterpoint.

Neil Shah skriver vidare att HMD under fjärde kvartalet sålde fler Nokiamärkta telefoner globalt och nu är ett större smartphonemärke än exempelvis HTC, Sony och Google.