I september förra året bestämde USA:s myndighet för inrikes säkerhet, Department of Homeland Security (DHS), att ingen statlig verksamhet i landet fick använda sig av it-säkerhetsprodukter från det ryska företaget Kaspersky Lab – då det fanns anklagelser om att säkerhetsföretaget hade nära kopplingar till rysk underrättelsetjänst.

Läs också: Stenhård kamp på stekhet marknad för säkerhetstjänster

Sedan dess har företaget, som nekar till anklagelserna, gjort sitt bästa för att bestrida beslutet och nu rapporterar The Register att Kasperskys rättsligt vill pröva ifall DHS:s beslut strider mot USA:s grundlag som förbjuder att någon straffas utan en rättegång.

”Kaspersky Lab vidhåller att DHS:s beslut är grundlagsvidrigt och förlitar sig på subjektiva, icke-tekniska offentliga källor och overifierade och ofta anonyma rapporter i media”, säger en talesperson för Kaspersky pr-firma till The Register.

En av de medierapporter som Kaspersky pekar på är den artikel som Bloomberg publicerade förra året, där företaget pekas ut som samarbetspartner till ryska säkerhetstjänsten FSB.

Läs också: Raderade filer och mutationer – angreppet mot OS är en riktig tungviktare

En annan anledning till den något kyliga stämningen mellan Kaspersky och USA är en incident som ska ha skett 2015, då en ingenjör vid amerikanska underrättelsetjänsten NSA råkade ladda upp topphemliga cybervapen på Kasperskys server. Något som ska ha skett då hans antivirusprogram från Kaspersky identifierat vapnen som ett hot och laddat upp dem på molnet för vidare analys.