Google storsatsar på sin molnplattform, och en del i detta lär bli ett bygge av ett nytt datacenter i Dalarna. För första gången någonsin – förmodligen stressad över tillväxten för Azure och AWS – kommenterade Googles vd Sundar Pichai i samband med företagets delårsrapport hur mycket företagets molnplattformar omsätter. Tillsammans med den molnbaserade produktivitetssviten G Suite drar de in en miljard dollar.

Det här är dock inte ens i närheten av vad försäljningen för framför allt Amazon Web Services som under 2017 hade intäkter på 17,5 miljarder dollar.

Siffror från analysföretaget IDC visar att Amazon Web Services har en ännu mer dominerande ställning i Norden än globalt.

IDC slår ihop infrastruktur som tjänst och plattform som tjänst och då har AWS en global marknadsandel på 30 procent och i Norden 34 procent. Microsoft är tvåa på 16 procent globalt och nio procent i Norden.

Google ligger fortfarande långt efter med en marknadsandel på runt fyra procent både globalt och i Norden (där de i och för sig har 4,4 procent). Totalt omsätter Google 36 miljoner dollar i Norden på de här tjänsterna och detta på en marknad som är värd 815 miljoner dollar.

Läs mer: Massiv molnsatsning från Google med datacenterbyggen och undervattenskablar

Frågan är: Kommer Google överhuvudtaget att kunna komma ikapp?

– Det publika molnet kommer att domineras av tre, kanske fyra spelare. Där är AWS och Microsoft givna – sedan är frågan vilka som tar den fjärde platsen. Tänkbara kandidater är Alibaba, Google och Oracle, säger IDCs chefsanalytiker Frank Gens.

Martin Sundblad, analytiker på IDC i Norden, säger om den regionala marknaden:

– Både i Norden och i Sverige är marknaden väldigt fragmenterad. AWS är ledande, men där bakom är det ett öppet lopp, och här finns också många starka lokala spelare.

Google växer de här tjänsterna med 40 procent i Norden, enligt IDC, det vill säga i ungefär samma nivå som den totala marknaden.

Frågan är vad Google har som skulle kunna göra att de kan komma ikapp AWS eller Microsoft? AWS har ett enormt försprång i det publika molnet, de var tidigt ute och håller undan, de mer eller mindre spottar ur sig nya verktyg och bygger nya datacenter över hela världen. Microsoft har fördelen av sitt enorma partnernätverk, som de jobbat upp under decennier.

I veckan pratade Google Clouds chef Diane Greene på konferensen Goldman Sachs Technology and Internet Conference i San Fransisco. Där sa hon att en av deras fördelar är att de exempelvis inte kommer att börja utveckla konkurrerande teknik till alla de molnbaserade mjukvaruleverantörer (software as a service) som växer fram. Det är en tydlig passning till Amazon Web Services som släpper många nya verktyg och tjänster som eventuellt kan konkurrera med företag som förlitar sig på AWS infrastruktur. Det här skriver den amerikanska nyhetskanalen CNBC.

– Vi är deras (kundernas) vänner, sa hon.

Läs mer: Så ska Amazon locka svenska storföretag till molnet

Greene påstår också att Google vinner affärer från detaljhandelskedjor då Amazon fortsätter dominera e-handeln och dessutom får allt fler fysiska butiker.

Just eventuell konkurrens med kunder är en sak som hon själv fått ägna mycket tid åt att redan ut med cio:er, sa hon vidare. När hon började som chef för Googles moln fick hon ofta frågan om företaget i sinom tid inte skulle släppa konkurrerande produkter – och hon svarade att det kommer de inte att göra. Nu är det ingen som oroar sig för det längre utan alla tittar på Amazon i stället, menar hon.

Google har sedan tidigare haft en strategi att bearbeta kunder inom detaljhandeln just av det här skälet – och det finns också exempel på kedjor som beslutat att flytta sig bort från AWS moln, eftersom de inte vill ”göda en konkurrent”.

Huruvida det finns sådana planer även i Norden är oklart. När Computer Sweden ställer frågan till Google Clouds Nordenchef Eva Fors, så blir svaret att de inte kommenterar det.

Klart är att den hårda matchen om det så snabbt växande publika molnet går vidare 2018 – och förmodligen blir den också bli extra hård och intressant i Norden de kommande åren. Definitivt kommer AWS att ha öppnat flera datacenter här och sannolikt även Google – och med ett moln som bara växer och växer, finns det förmodligen plats för båda.