Den nya lag som trädde i kraft den 1 februari, som gör det förbjudet att hålla en mobiltelefon i handen samtidigt som du kör bil, har gett rejäl schvung åt Elgiganten. Kedjejätten konstaterar idag att den skärpta lagen har inneburit en rejält ökad efterfrågan på mobiltillbehör.

– Vi ser tydliga effekter av lagändringen. Samma vecka som den trädde i kraft ökade försäljningen av handsfree med 400 procent jämfört med motsvarande vecka förra året. Försäljningen av mobilhållare till bilen ökade med 340 procent och den stora efterfrågan håller i sig, säger Magnus Dahg, försäljningschef för telekom på Elgiganten.

Läs också: Slut på cashen – nu fimpar Elgiganten-butiker kontanter

Den nya lagen är en skärpning av tidigare lagstiftning. Numera råder alltså totalförbud mot att hålla en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning i handen när du framför ett motordrivet fordon.

Och inför sportlovsveckorna hoppas man på ännu mer, eftersom det innebär att många är ute och kör längre sträckor med bilen.

– Med hjälp av en högtalare eller headset och en mobilhållare kan du både prata i telefonen och hålla koll på gps:en under färd. Det är en förhållandevis liten investering som krävs för att du ska kunna använda mobilen på ett lagligt och framför allt säkert sätt under färd, säger Magnus Dahg.