Fujitsu och VMware bygger fastighetsmoln

Fujitsu har i samarbete med VMware fått i uppdrag av fastighetsbolaget Akademiska Hus att ta fram en integrerad molnlösning med stöd för virtuella miljöer för server, klient samt hybrida molntjänster.

Akademiska Hus har under lång tid arbetat med att flytta sin it-miljö ut i molnet för att skapa en flexiblare arbetsplats för sina anställda. Den lösning man har valt är framtagen av Fujits och VMware och går under namnet Fujitsu Primeflex for VMware Cloud Foundation, där hårdvara från Fujitsu kombineras med VMwares nya sddc-plattform Cloud Foundation.

– För att lyckas med digital transformation krävs att man anammar ny teknik som gör det möjligt att göra affärer på ett nytt, digitalt sätt. För Akademiska Hus finns de största möjligheterna framöver inom IoT och här krävs en ny infrastruktur i botten för att utnyttja våra stora datavolymer. Vi har redan idag tillgång till 1,3 miljarder mätvärden från vår verksamhet men lösningen från VMware och Fujitsu ger oss tillgång till realtidsinformation som kan skapa enorma mervärden, säger Per Brantsing Karlsson, it-chef på Akademiska Hus.

Genom öppna api:er ska även tredjepartsaktörer som kunder, energimyndigheter och forskare få access till kvalitetssäkrad realtidsdata från en verklig värld för att kunna utveckla nya tjänster, exempelvis för energioptimering. Akademiska Hus jobbar nära bland annat Chalmers som driver flera projekt inom detta område.

– Energioptimering är naturligtvis ett prioriterat område för oss sedan länge men för att komma vidare med detta och andra områden måste vi vidareutveckla vår infrastruktur. Här är lösningen från Fujitsu och VMware ett helt logiskt steg för oss. Kombinationen av företagens kompetenser, inom hårdvara och mjukvarudriven utveckling, skapar ett mervärde som bidrar till att den digitala transformationen kan äga rum, säger Per Brantsing Karlsson.

Atos får fem nya år på spåret

Franska konsultjätten Atos har tecknat ett nytt kontrakt på fem och ett halvt år med Euromaint Rail, som är en nordisk leverantör för underhållstjänster för alla delar av järnvägsindustrin. Atos ska stötta bolagets digitala transformation genom en ny it-infrastruktur. Affärsavtalet gäller Euromaint Rails affärsverksamhet i Sverige och enligt Atos kommer det att minska kostnaderna märkbart.

– Vi är glada att fortsätta vårt partnerskap med Atos genom att ta vår digitala resa till nästa nivå och ta steget att transformera vår verksamhet. Vi valde Atos som vår partner I tranformationen tack vare deras beprövade framgång inom leveransen av Digital Workplace och ansedda ledarskap inom Digital Workplace-tjänster, både globalt och i Europa. Vi har nu påbörjat genomförandet av den första fasen i digitaliseringen och vi är mycket entusiastiska att se de första resultaten redan nu, säger Johan Andersson, cio på Euromaint Rail.

– Att skapa en digital arbetsplats är ett av de huvudsakliga fokusområdena för Atos och vi stöder våra kunder i deras övergång mot en mera innovativ arbetsplats. I dagens moderna värld är kommunikation och samarbete som är tillgängligt alla tider och från alla platser inte bara normen, utan också vad slutanvändare förväntar sig. På Atos levererar vi en end-to-end-transformation av arbetsplatsen, vilket hjälper våra kunder att tilltala sina anställdas behov utan att kompromissa med säkerheten. Vi är mycket glada att stöda Euromaint Rail i deras digitala transformation och ser fram emot att ytterligare förbättra vårt partnerskap, säger Jennie Broström-Lundmark, Sverigechef på Atos.

Azure nästa för Net Insight

Svenska tv-teknikbolaget Net Insight har anslutit sig till Microsofts partnernätverk och kommer framöver att erbjuda live-OTT-lösningen Sye via Microsofts moln Azure. Streaminglösning kommer att finnas tillgänglig i Azure från och med andra kvartalet. Dessutom ska Net Insight delta i Microsofts partnernätverk, som ger extra fördelar genom utökad tillgänglighet av lösningen till Microsofts kunder.

– Microsoft Azure passar perfekt för vår livestreamingtjänst. Den är global, skalbar och designad för att kunna hantera stora mängder trafik under liveevents. Vi ser även en stor potential i en djupare integration med Azure för att tillhandahålla en komplett streamingtjänst som är optimerad för både live och on-demand, säger Fredrik Tumegård, vd på Net Insight.

– Vi är nöjda att utöka vårt växande Azureekosystem med Net Insight. Vi ser en enorm potential och ett behov från marknaden för en molnbaserad tjänst för livestreaming, som Sye, vilken löser latensproblem vid OTT-streaming, säger Tony Emerson, som ansvarar för affärsutveckling på Microsoft.

Pulsen tankar vidare

Pulsen Production har tecknat ett nytt avtal med drivmedelskedjan Din-X. Det nya avtalet avser fjärrdrift och övervakning av företagets IBM Power-miljö och it-systemen för redovisning, order- och lagerfakturering och betalkortsmodul. Det nya avtalet är treårigt med möjlighet till förlängning.

Totalt är det 158 mackar från Borrby i söder till Älvdalen i norr som innefattas av avtalet.

– Vår it-miljö måste vara mycket stabil då vi dygnet runt har ett stort antal automatiserade transaktioner som sker från obemannade drivmedelsstationer. Ett driftstopp innebär bland annat att betalkortsfunktionen slutar att fungera. Med Pulsen Production som partner får vi nu säker tillgång till mycket hög kompetens inom it-drift och IBM Power. Samarbetet mellan Pulsen och Apper gör också att vi breddar kompetensen och supportkapaciteten på ett sätt som ger extra trygghet, kommenterar Din-X ekonomichef Rolf Andersson.

Västtrafik tar crm-hjälp av Sopra Steria

Västtrafik har beslutat att införa ett nytt crm-system för att få en bättre helhetsbild av kunderna och för att kunna göra kommunikationen och tjänsterna mer relevanta för den enskilda resenären. Lösningen införs av konsultföretaget Sopra Steria och är byggd på Microsoft Dynamics. Sopra Steria, som har goda erfarenheter från bland annat Stockholms Lokaltrafik, SL, ansvarar också för utvecklingen och driften av systemet.

– Sopra Steria har i sitt anbud visat att de har förstått våra behov och önskemål och att de är en partner som levererar med effektivitet, service och kvalitet och som kan vägleda oss i utvecklingen framåt, säger Maria Björner Brauer på Västtrafik.

– Västtrafik vill ligga i framkant när det gäller att lyssna och kommunicera med sina kunder på kundens villkor och lösningen stödjer medarbetare att nå dit med rätt kundinsikter i rätt tid. Det ger bästa möjliga förutsättningar att utveckla kundrelationerna, säger Fredrik Arbman på Sopra Steria.

Med jeansen i Xenit

Jeansbolaget Nudie tar hjälp av Citrix molnlösningar i Microsofts Azure när man ska effektivisera sin it-infrastruktur och expandera globalt. Det är Citrix partner Xenit som installerar en centraliserad molnbaserad lösning för den amerikanska marknaden. Nudie Jeans har valt lösningen Citrix Xenapp i Microsofts Azure, vilket centraliserar alla applikationer och data inom företaget, samtidigt som medarbetare får säker tillgång till all information oavsett enhet.

– Med Citrix molntjänster kan vi enkelt stötta vår användarmiljö. Medarbetare kan arbeta säkert oavsett enhet och plats samtidigt som vi hanterar alla applikationer från Sverige. Om medarbetare till exempel har hårdvaruproblem så löser vi det lokalt, säger Martin Sandklef, it-koordinator på Nudie Jeans Marketing.

– Det blev både billigare och enklare att replikera Nudie Jeans struktur i molnet snarare än att försöka distribuera lokala servrar i USA. Genom Citrix lösningar är det väldigt enkelt att erbjuda en miljö i Azure där vi enkelt kan styra allting från Sverige, säger Tony Berholt, seniorkonsult på Xenit.