Det behövs globala regler för att minimera effekterna av hur civila drabbas av cyberkrig. Det sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på måndagen, skriver Reuters.

Förra året skedde it-attacker mot företag och offentliga tjänster i en större skala än någonsin och många av attackerna misstänks vara statsunderstödda.

Läs också: Han leder Sveriges cyberförsvar: ”Utmaning att knyta ett angrepp till en aktör”

– Cyberkrigföring mellan länder existerar redan. Det värsta är att det inte finns någon reglering för den här typen av krigföring, det är inte klart hur Genèvekonventionen eller internationell humanitär rätt ska tillämpas på den, säger Antonio Guterras.

Antonio Guterres.
Antonio Guterres.

– Jag är helt övertygad om att, till skillnad från de stora striderna från det förflutna, som öppnade med artilleri eller flygbombningar, så kommer nästa krig att börja med en massiv cyberattack som förstör den militära kapaciteten och lamslår den grundläggande infrastrukturen, som elnätet.

Läs också: Hur ska ett svenskt cyberförsvar se ut? Han letar svaren

Antonio Guterras erbjuder FN som en plattform där olika aktörer – från vetenskapsmän till regeringar – kan mötas och ta fram regler för cyberkrigföring och även försöka behålla internet som ”ett verktyg i det godas tjänst”.

Han påpekade också att processen måste gå mycket fortare än den gjort tidigare då regler kring krigföring tagit flera decennier att få fram – alldeles för långsamt för att möta den snabba teknikutvecklingen.