I december blev det klart att den klassiska svenska it-återförsäljaren Miscos resa var färdig, då bolaget försattes i konkurs. Sedan dess har konkursförvaltaren jobbat med det som finns kvar av bolaget, och nu är det klart att den ena delen köps upp av Advania.

Det handlar om Miscos b2b-verksamhet. För Advania är den delen extra intressant eftersom Misco fanns med i alla delar av statens stora pc-ramavtal, som blev klart i maj. Och för Caperio, som numera är en del av Advania, blir det nu ett sätt att ändå komma åt de möjligheter man missade när kampen om ramavtalet stod.

En nöjd Tomas Wanselius, vd på Advania, och tidigare vd på Caperio, säger så här om vad man fick betala för den eftertraktade godbiten:

– Det är en affärsmässig uppgörelse som stannar mellan Advania och konkursförvaltaren, konstaterar han och förtydligar att det enbart handlar om delar av Miscos konkursbo som man har köpt.

– Vi har köpt deras b2b-del. Deras huvudverksamhet var b2c och småföretag, och den delen har vi inte köpt.

Kommer ni att ta över personal också?

– Det förhandlar vi om just nu, att ta över två eller tre.

Och sockerbiten som lockade till sig Advaniaflugan var alltså det stora pc-ramavtalet.

– För oss är det ett av de absolut viktigaste körkorten för offentlig sektor, men det är ju inget som är klart utan det är bara ett körkort, men det gör att vi har möjligheten att ta upp kampen med de stora drakarna. I och med att vi misslyckades med att komma med på det sist, så gör det här att vi får en andra chans, säger Tomas Wanselius.

Och Kammarkollegiet har även rent formellt godkänt överlåtelsen av ramavtalen från Misco till Advania. Avtalen, som är rikstäckande, innefattar 200 kommuner, kommunala bolag, landsting och statliga myndigheter.

När det gäller den andra delen av Miscos svenska dotterbolag Misco AB, så ser det ut som att det slutar med att verksamheten läggs ner. Det säger konkursförvaltare Nils Åberg.

– Vi har inte någon köpare just nu, så det ser tyvärr ut som att en nedläggning kommer att bli fallet, säger han.

Men det är inte helt klart att det blir så?

– Det är inte helt klart, men det är det mest sannolika.

Men det har funnits intressenter?

– Det har förts diskussioner med intressenter. Men nu är det två månader sedan konkursen, så jag har svårt att se att det kommer att bli någon lösning och att det kommer en ny intressent nu.