Inom fem år kommer e-handeln att fördubblas om den håller samma tillväxttakt som i dag. Det framgår av den senaste E-barometern från Postnord och HUI Research. Under förra året landade försäljningen på 67 miljarder kronor och tillväxten låg på 16 procent.

Det innebär att e-handeln idag utgör nära 9 procent av den totala detaljhandeln.

I år förutspår rapporten en fortsatt tillväxt på 15 procent – ytterligare 10 miljarder kronor i försäljning.

Men för att ta hem de ökade volymerna gäller det att hålla tungan rätt i mun och titta på vad kunderna kräver av de webbutiker de handlar ifrån.

De tre viktigaste sakerna är att sajten har tydlig information om produkten, är lättnavigerad och har ett bra sök. Det anser över 90 procent av e-handelskunderna. Ganska grundläggande saker alltså.

Kanske lite mer överraskande är att bara 47 procent ställer krav på en mobilanpassad sajt, medan 68 procent tycker det är viktigt att inte behöva gå med i en kundklubb.

Läs också: Europas e-handelskunder handlar ofta över gränserna

Bästa sättet att nå de kunder man etablerat kontakt med är fortfarande e-post. Nästan alla e-handlare finns på Facebook men bara två procent av kunderna tycker att de får personlig och relevant information där – samma siffra för mejlen är 50 procent. Så här finns möjligheter att vässa sin information till kunderna.

Att ha etablerat ett varumärke lönar sig – 78 procent av kunderna uppger att butiken eller varumärkets hemsida är deras främsta källa när de e-handlar. 73 procent går via Googles sökmotor och 71 procent tittar på kundrecensioner.


Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »


Vänner och familj används som informationskälla av 64 procent och jämförelsesajter av 63 procent.

Men även besök i fysiska butiker ger underlag inför e-handelsköpet enligt 44 procent. Däremot är det, enligt rapporten, betydligt fler som gör sin research på nätet och sedan handlar i en fysisk butik än tvärtom – 54 procent mot 13 procent.

Läs också: Köpcentrum riskerar att gå under när e-handeln växer. Är det bra eller dåligt för våra städer?

Möjlighet att kolla var varan befinner sig under leverans är något som kunderna både uppskattar och använder sig av. Så många som 57 procent tittade efter var deras vara fanns mellan sin beställning och leverans mellan en och tre gånger. 12 procent kollade fler än fyra gånger.

Returhanteringen är viktig för många e-handelskunder – 82 procent tycker det är viktigt att informationen på sajten är tydlig. 11 procent av dem utnyttjade returen minst en gång i månaden förra året. Och där lyckas e-handlarna rätt väl, för 90 procent av kunderna tycker att det fungerat bra.

Samtidigt efterlyser 55 procent av kunderna större möjlighet att enkelt returnera e-handlade varor i de fysiska butikerna.