Digitaliseringen av samhället har skapat ett sug efter it-kompetens som är större än tillgången. 2022 kommer det att saknas 70 000 personer enligt en rapport från branschorganisationen IT&Telekomföretagen som kom förra året.

Yrkeshögskolan Nackademedia lyfter i en ny rapport fram 15 digitala yrkesroller som många efterfrågar just nu och upp till fem år framåt.

I utvecklarkategorin gav Javautvecklare, frontendutvecklare, dotnetutvecklare och internet of things-utvecklare många träffar i Arbetsförmedlingens Platsbank förra året.

Läs också: Undvik att bli utbränd av Slack – här är 10 tips

Mest efterfrågat var Javautvecklare med i snitt 22 träffar varje vecka i Arbetsförmedlingens Platsbank – totalt drygt 1 100 annonser. Frontendutvecklare efterfrågades i drygt 700 annonser, dotnetutvecklare i närmare 600. Internet of things nämndes i drygt 700 platsannonser.

Framåt spår rapporten ett ökat intresse för UX-designers. De arbetsgivare som finns med i Nackademins nätverk uppger att de på tre till fem års sikt vill anställa mellan tre och fem nyutexade UX-designers.

Läs också: ”Så vill vi lösa kompetensbristen inom it”

Sökmotormarknadsförare är en annan grupp som blir allt mer intressant. Där uppger de tillfrågade arbetsgivarna att de i snitt tänker anställa åtta personer om tre till fem år.

Andra roller som plockas fram i rapporten är business intelligence-analytiker, devops-integrerare, digital affärsutvecklare, digital marknadsstrateg, gränssnittsdesigner, plattformsutvecklare och seo-specialist.