När gamla HP delades upp i två bolag, ett för företagstjänsterna och ett för hårdvara (pc och servrar) så var det inte många som trodde att HP Inc, som hårdvarubolaget heter skulle slå HPE i fråga om tillväxt.

Men så har det blivit.

HP Inc rapporterade i går om en tillväxt för första kvartalet på 14 procent, vilket innebär att de har en omsättning på 14,5 miljarder dollar. Samtidigt ökar de vinsten till 1,9 miljarder dollar, att jämföra med 0,6 miljarder motsvarande period förra året. Pc-försäljningen växer något snabbare än skrivare.

Läs mer: Uppåt för pc-marknaden enligt IDC – nedåt säger Gartner

Den här ökningen kan sättas i flera perspektiv. Den globala pc-försäljningen till exempel ligger runt nolltillväxt, även om det skiljer något mellan analyshusen om det verkligen går upp eller ner.

Och några dagar tidigare i veckan rapporterade HPE om en tillväxt på 11 procent till 7,7 miljarder dollar, visserligen också tvåsiffrig tillväxt, men de kommer inte upp i hårdvarubolagets siffror.

– Vi kommer ur det första kvartalet starkt, med tvåsiffriga ökningar både när det gäller omsättning och EPS (vinst per aktie). Det här resultatet spänner över alla segment och alla regioner, och reflekterar våra innovativa produkter och det vi gör över hela världen, kommenterar vd:n Dion Weisler.

I en intervju med nyhetstjänsten Bloomberg pekar IDCs chefsanalytiker Crawford Del Prete på de så kallade hybriddatorerna med avtagbara tangentbord och dyrare gaming-pc som framgångsreceptet.

.– Det här är ett mycket starkt resultat. Det beror främst på att de har starka produkter. De fokuserar på marginalstarka och lönsamma produkter som två-i-ett-pc och gaming-pc, och de möter ett behov där och får köparna att betala mer.

En av de produktkategorier som ska hjälpa HP att ta ytterligare marknadsandelar är deras första Windows 10-pc som körs på Arm-baserade processorer, så kallade ”ständigt uppkopplade pc”. I USA har de börjat ta upp förhandsbeställningar på de här produkterna nu, skriver The Verge, och de ska börja levereras i mars. När de kommer till Sverige är inte klart.

Läs mer: Nu satsar pc-branschen på datorer som ständigt är uppkopplade

Crawford Del Prete kommenterar den närmaste framtiden för HP så här till Bloomberg:

– Vi tror att tillväxten på pc-marknaden kommer att förbli platt, men HP kan nog fortsätta ta marknadsandelar, säger han.