Vår amerikanska systertidning CIO har tittat på vilka trender som finns på företagens radar – vilka som blir allt hetare just nu och vilka som är på väg att kallna. Här är några av trenderna som just nu verkar ändra temperatur

Allt hetare: Lokaliseringstjänster

Förutom sådant som att erbjuda vård på distans och att boka läkarbesök har amerikanska Dignity Health identifierat ett annat vanligt problem – svårigheten att hitta parkeringsplatser när man kommer till ett sjukhus eller vårdcentral. Att då erbjuda möjligheten att lokalisera p-platser är något som förstärker andra delar och som blir allt hetare enligt Shez Partovi, cdo på Dignity Health.

– Vi ser en möjlighet att med teknikens hjälp få bort en del av friktionen som uppstår vid ett fysiskt besök. Vi koncentrerar oss på att omvandla individens upplevelse, säger han.

Allt svalare: Molnet-först-strategi

Att se över verksamhetens infrastruktur brukar ofta betyda flytt till molnet.

Länge har det funnits två ytterligheter – de som ratar molnet av säkerhetsskäl och de som tycker att allt ska flytta till molnet för att på så sätt kunna utnyttja skalfördelar och sänka kostnader. Men det behöver inte vara ett binärt val mellan molnet eller egen drift tycker Bill Mayo, cio på Broad Institute.

– Vi är förbi stadiet där ett sätt att göra på är fantastiskt och det andra sättet är hemskt. Faktum är att jag inte förespråkar någon av de arkitekturerna. Jag är ute efter en balans mellan flexibilitet, säkerhet, kostnader, snabbhet och i bland pekar det mig mot molnlösningar och ibland mot lokala lösningar, säger han.

Läs också: Amazon öppnar fler kassalösa butiker

Allt hetare: Sekundpriser i molnet

En skalbar, robust och pålitlig infrastruktur är en viktig del i en digital förändring. Shez Partovi pekar på att molntjänsterna nu driver på den utvecklingen genom något han kallar ”atomprissättning” – alltså när en verksamhet kan köpa infrastruktur per sekund.

För Dignity Healths del kan de handla om att klara av anstormningen under influensasäsongen genom att automatiskt skala upp och med sekundpriser så ökar deras villighet att investera konstaterar Shez Partovi som ser hur det pågår en kapplöpning mellan leverantörer som AWS, Google och Microsoft.

– De slåss om att gå ner mot atomer och vi är förtjusta. Jag betalar bara för det jag använder. Det är som att vara vid en fantastisk buffé... du betalar bara för det du tar men menyn är otrolig, säger han.

Allt svalare: Mobilt först och surfplattor

För inte så länge sedan försökte många verksamheter bygga sin mjukvara efter principen att mobilt går först. Tanken var att allt skulle flytta in i våra mobiler och att datorerna på sikt skulle pensioneras.

På samma sätt tänkte man sig att surfplattor skulle ta över som det viktigaste affärsverktyget eftersom de är mobila, kraftfulla och lätta att använda.

– Ingen av dessa trender har slagit igenom fullt ut, säger Chris Rothstein.

– Faktum är att vi ser en omvänd trend där mjukvaran har gått tillbaka till en dator-först-modell för att sedan ge stöd till att utveckla mobilappar i efterhand.

Allt hetare: Blockkedjan i verksamheten

Fortfarande är det oklart hur blockkedjan kan användas av ett företag och det finns väldigt få implementationer. Men ändå tilldrar sig tekniken intresse från många företag.

Chris Rothstein, vd på plattformsföretaget Groove lyfter fram fördelarna med att lägga in kontrakt i blockkedjan,

– Smarta kontrakt är en framväxande teknik som jag, tillsammans med en del andra möjligheter med blockkedjan som vi fortfarande undersöker, kommer att bli populär under kommande år, säger han.

Och Matthew Mead märker också ett ökat intresse.

– Medan kryptovalutor som bitcoin får rubrikerna så märker vi allt mer intresse från företagen på Fortune 500 när det gäller smarta kontrakt i blockkedjan.

Också Bob Amareld strategi- och teknikchef på Biogen har också ögonen på blockkedjan.

Läs också: Chattbottar och virtuella assistenter väller in på kundtjänsterna

– Jag tror att tekniken har stor potential men att den är i fel del av hypecykeln Om jag ska lägga ner mycket pengar så måste jag veta att det fungerar, säger han.

I en nära framtid ser han framför sig hur alla hans data kan läggas in i en blockkedja där han sedan kan dra samman olika dataset och länka en faktura till en inköpsorder och sedan till ett kontrakt.

– Just nu sitter jag fast i ett läge där det finns många olika datahubbar.

Allt svalare: Olika verktyg för samarbete

Dagarna som vi använder en mängd olika samarbetsverktyg är räknade enligt flera iakttagare. I dag kan man hitta Slack, Microsoft Teams, Yammer, Trello, Office 365 och så vidare på ett och samma företag.

– Det gör både användare och it-avdelning galna, säger Mike Fitzmaurice, ansvarig för arbetsflödesteknik på Nintex.

– Vi närmar oss en punkt då verksamheterna kommer att behöva välja en vinnare och investera i deras användning och anpassning, annars kommer människor att ge upp och gå tillbaka till e-post.