Det här förslaget från EU-kommissionen, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, syftar till att öka skattenotan för företag som Amazon, Google och Facebook.

Det är företag som anklagats av flera medlemsstater för att betala för lite i skatt, genom att de omdirigerar vinsterna inom EU till länder med låg skatt, som till exempel Luxemburg och Irland.

Läs merEU-kommissionen pressar Irland – vill få in Apples gigantiska kvarskatt

Med det här förslaget skulle de alltså få skatta utifrån var användarna finns. Avgiften skulle ligga i intervallet 1-5 procent av de ”aggregerade bruttointäkterna” i en verksamhet.

I förslaget nämns företag som säljer onlineannonser eller annonsplatser på internet som Google, Facebook och Twitter. Även digitala marknadsplatser som Amazon nämns.

Planen liknar ett franskt förslag på en utjämningsskatt som har fått stöd från flera stora EU-stater – däremot väntas intresset vara svagare från mindre stater som är oroliga för att bli mindre attraktiva för den här typen av storföretag.

Läs mer: EU på krigsstigen – mångmiljardkrav på Amazon och Apple

I dokumentet föreslås att den här skatten ska gälla företag med omsättning på över 750 miljoner euro och med digitala intäkter i EU på minst 10 miljoner euro varje år.

Förslaget är dock öppet för ändringar innan det offentliggörs vilket väntas ske andra halvan av mars.