Den starka tillväxten för molnet kommer även att driva stora ökningar i investeringarna i egen hårdvara. Ja, det tror åtminstone den tunga investmentbanken Morgan Stanley som nyligen gjort en undersökning bland 100 cio:er i USA.

Men hur ser den här logiken ut, kanske någon frågar sig? Bland investerare har hårdvarubolag varit iskalla de senaste åren, då allt fler företag väljer att ta steget upp i molnet och därmed inte behöver egna servrar.

Läs också: HP Inc trotsar pc-kräftgången – levererar tack vare hybriddatorer och gaming

Och det är inte så att Morgan Stanley tror att molnet blir mindre hett. De tror att 44 procent av alla datakörningar kommer att ske i molnet vid slutet av 2021 – vilket är en uppgång med 21 procent jämfört med dagens situation.

Och de leverantörer som har en licensaffär kommer att få lida för detta.

Men samtidigt har investeringarna i hårdvara bara lagts på is medan företagen fattat beslut om hur deras molnstrategier ska utformas. Många företag har kommit fram till att en hybridmodell är den rätta, det vill säga en blandning av det publika molnet och egna datahallar.

I och med att det inte gjorts några större investeringar i egen hårdvara under tiden som beslutsfattandet pågått så är det nu bråttom för många att uppgradera.

Läs också: Nu är det klart – Stockholms stad köper hårdvara av Advania för en halv miljard

Investmentbanken tror att kategorin it-hårdvara (som i deras rapport är en ganska bred grupp bestående av allt från mobila enheter till datalagring) kan stå för en tvåsiffrig tillväxt under 2018.

I rapporten pekar de också på att det nu kommer nya tekniker, som automation, artificiell intelligens och IoT som kan fungera som ytterligare drivkrafter för hårdvaran.