Svenska telekomjätten Ericsson larmade i början av året till regeringen om att Sverige riskerar att hamna efter i utbyggnaden av 5g-nätet då det inte finns tillräckligt med ledigt frekvensutrymme.

Ericsson verkar ju som alla vet dock globalt – och nu har de fått en riktig prestigeaffär då tyska mobiloperatören T-Mobile ska använda Ericssons 5g-plattform då de bygger ut sitt 5g-nät i USA. Redan under 2018 ska de bygga ut i 30 städer där New York, Los Angeles och Las Vegas är först ut, och de använder spektrum runt 600 MHz.

– Vi har arbetat tätt tillsammans med T-Mobile inom 5g för tester, både i labb och på fältet och nu ska vi implementera det i T-Mobiles nätverk. Vår 5g-plattform möjliggör det för operatörer som T-Mobile att lansera 5g så snabbt som möjligt, säger Fredrik Jejdling som är chef för affärsområdet Networks på Ericsson.

Förutom Ericsson har T-Mobile också tecknat avtal med Nokia om leverans av utrustning.

– Vi kommer att bli först med att ge kunder det verkligt transformativa rikstäckande 5g-nät de förtjänar, säger T-Mobiles tekniska chef Neville Ray i ett pressmeddelande.

Läs mer: Ericsson larmar till regeringen – Sverige ligger efter på 5g

Som Computer Sweden skrev i januari har Ericsson visat oro för att Sverige ska hamna efter i utbyggnaden av 5g.

Detta eftersom en av grundförutsättningarna för 5g i Sverige inte är på plats: Nämligen att nödvändigt frekvensutrymme kan säkerställas.

Särskilt allvarligt anser Ericsson det är att tillräckliga delar av det planerade frekvensutrymmet inte är tillgängligt i Stockholm och Skåne förrän efter 2023. Samtidigt kommer Ericsson, precis som andra leverantörer, att börja släppa infrastrukturprodukter under 2018.

Men i dag kom faktiskt en nyhet från Post- och Telestyrelsen om att ett sammanhängande frekvensutrymme på 200 MHz i 3,5 GHz-bandet (som ses som strategiskt viktigt i 5g-utvecklingen) nu är tillgängligt för 5g-tester i Stockholms län. Detta eftersom den befintliga tillståndshavaren (PTS uppger inte vilken) återlämnat outnyttjat tillstånd.

För kommersiell användning kan utrymmet bli tillgängligt 2020.

Läs mer: Här är landet som är först ut i 5g-racet

– Det är mycket glädjande att vi nu kan erbjuda mycket sammanhängande frekvenser för tester och utbyggnad i en geografisk region som omfattar två miljoner invånare. Det ger goda förutsättningar för att Sverige och Stockholmsregionen tidigt ska kunna få ta del av 5G-utvecklingen, säger Jonas Wessel, chef för spektrumavdelningen vid PTS.

Jonas Wessel tillägger dock att det i många kommuner finns tillståndshavare som gör att möjligheterna till sammanhängande tester är begränsade.

– Många av dessa kommunbaserade tillstånd används inte och skulle kunna återlämnas till PTS. Ett återlämnande innebär att frekvenserna kan komma till användning för 5G-utveckling i fler regioner och att tillståndshavaren slipper betala avgift till PTS för tillståndet, säger Jonas Wessel.