Igår blev det då till slut verklighet, det som det har spekulerats om länge. Nu har svenska Spotify till slut lämnat in ett prospekt inför en förestående notering på New York-börsen, där aktierna kommer att handlas under kortnamnet Spot.

Det framkom också igår att Spotify ska göra en så kallad direktlistning, vilket innebär att kursen sätts på noteringsdagen och att bolaget säljer befintliga aktier i stället för nya. Det är inte det vanliga sättet att gå till börsen, men är billigare än en traditionell börsnotering, då man inte behöver betala stora avgifter till investmentbanker plus att det inte finns några uttalade krav på när en insider får sälja aktier.

Läs också: Spotify gör nytt försök med egen hårdvara

Enligt Reuters uppskattningar som är baserade på privata transaktioner är Spotify idag värderat till ungefär 19 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 157 miljarder kronor.

Från börsprospektet framkommer det att Spotify hade intäkter på 4,99 miljarder dollar under fjolåret och vid årsskiftet hade man 159 miljoner aktiva användare, varav 71 miljoner betalande abonnenter. Tittar man på rörelseresultatet landade det på minus 378 miljoner euro, cirka 3,8 miljarder kronor.

Men jätteförlusterna verkar inte avskräcka, utan bolaget har fortsatt stora planer för att växa. När det gäller frågan om räckvidd jämför sig Spotify med Facebook och Youtube och konstaterar enligt Reuters:

– Vi tror att musikens räckvidd ger oss en möjlighet att nå många av de över 3,6 miljarder internetanvändarna globalt.

Läs också: Spotify rustar inför börsen – gör fortfarande miljardförluster

Och i dagsläget är den svenska utmanaren tydlig regent på marknaden för strömmad musik, och detta trots att kampen står mot några av världens största företag.

Spotifys 71 miljoner betalande användare är ungefär dubbelt så många som tvåan Apple, som har 36 miljoner musikprenumeranter. Det konstaterar Reuters och följer upp med att övriga konkurrenter, som Amazon Music Unlimited, har 16 miljoner prenumeranter, och Pandora med 5,5 miljoner. Någon siffra för Googles variant Google Play har man dock inte fått fram.