Den amerikanska e-handelsjätten Amazon storsatsar på mat. I juni 2017 meddelade företaget att de köper upp matkedjan The Whole Food Market för 120 miljarder kronor.

Och nu skriver nyhetsbyrån Reuters att de står i färd med nästa satsning, då de undersöker en ny teknik för att producera måltider som inte behöver kylas – en teknik som ursprungligen utvecklades för den amerikanska militären.

Läs också: Därför är mat på nätet hetast just nu – fördubblad försäljning varje år

Enligt Reuters har Amazon diskuterat att börja sälja färdiglagade maträtter redan nästa år.

Är det här framtidens livsmedelsjätte?

Tomas Kull är vd för det svenska e-handelsföretaget inom mat, Mathem, som sedan starten 2009 vuxit till att uppnå miljardomsättning. Han säger så här om Amazons satsningar inom området.

– Att Amazon satsar så på mat visar framför allt hur stort intresset är för mat på nätet, och vilken potential som finns här. De går inte in på marknader som inte har framtiden för sig.

Är du orolig för att Amazon kan bli en konkurrent till er på sikt? 

– Nej, jag tror att Sverige är för litet för dem. Det finns nog andra länder som är mer intressanta.
 

Tomas Kull är grundare och vd på Mathem
Tomas Kull är grundare och vd på Mathem.

Att Amazon fokuserar på den här marknaden har sina skäl. Här finns både tillväxt och potential.

Om vi bara tittar på Sverige så växer den digitala livsmedelsförsäljningen med 30 procent varje år – och i år väntas den omsätta 7,2 miljarder kronor. Detta enligt rapporten Digital Mathandel från Svensk Handel.

Andreas Svensson som är analytiker på Handelns utredningsinstitut, HUI, säger att det är naturligt att ett företag som Amazon vill in på marknaden – och han tror att de kan komma att bli en tuff utmanare till de svenska livsmedelsjättarna med tiden.

– Det här är den bransch som omsätter mest och som dessutom har högst kundfrekvens – de får alltså återkommande och lojala kunder som de sedan också kan sälja andra varor till. Så det är inte konstigt att Amazon söker sig dit.

– Tillväxten är god, men den digitala marknaden är fortfarande omogen och står för en liten del av den totala försäljningen.

Andreas Svensson fortsätter:

– Jag tror att det blir en utmaning för de svenska livsmedelskedjorna att konkurrera med ett företag som Amazon, de förstår it och de förstår logistik. De brukar ju också bli framgångsrika där de etablerar sig.

Läs också: Hitta den mogna avokadon i butiken med Nasa-teknik

Det är också först de senaste åren som de stora livsmedelsjättarna som Ica, Axfood och Coop har kommit igång med ordentliga e-handelssatsningar – i stället har ”mat på nätet” drivits av renodlade e-handelsbolag som Linas Matkasse och Mathem.

När det gäller den stora framtida tillväxten tror Andreas Svensson ändå att denna kommer att ske inom konceptet att köpa lösa varor på nätet.

Nu ökar kraven på kedjorna att driva på för en stark e-handel.

– Det är svårt att konkurrera med de här kedjorna i den fysiska handeln, eftersom det är svårt att få till attraktiva butiksetableringar. Men e-handeln ger större möjlighet för en ny aktör att växa i Sverige och konkurrera med de stora aktörerna.

Andreas Svensson tror vidare på en utveckling där de svenska livsmedelsjättarna köper upp digitala aktörer. Till exempel har Axfood under året förvärvat e-handelsbolaget Mat.se och matkasseföretaget Middagsfrid.

– Jag tror vi kommer att få se fler förvärv där kedjorna köper upp aktörer, säger han.