EU-kommissionen har stuvat om sina riktlinjer för hur teknikföretag, som Google och Facebook, bör agera mot terrorstämplat material på sina sajter. Enligt den nya given får företagen nu enbart en timme på sig att ta bort material som europeiska polismyndigheter flaggat som terrorpropaganda eller olagligt. Det skriver Wall Street Journal.

Läs också: EU-kommissionen pressar Irland – vill få in Apples gigantiska kvarskatt

Då det enbart rör sig om riktlinjer riskerar inte något företag att bestraffas om de skulle missa deadline, men kommissionen varnar samtidigt att formella lagar kan instiftas om inte bolagen tar riktlinjerna på allvar.

”Samtidigt som flera plattformar har tagit bort mer illegalt innehåll än någonsin förr, vilket visar att självreglering kan fungera, måste vi fortfarande reagera snabbare mott terroristpropaganda och annat illegalt innehåll som är ett seriöst hot mot våra invånares säkerhet, trygghet och fundamentala rättigheter”, säger Andrus Ansip, vice ordförande för EU-kommissionen, till Wall Street Journal.

Några som inte håller med är organisationen European Digital Rights, som menar att riktlinjerna kan leda till inskränkningar på yttrandefriheten utan att EU:s medborgare får chansen att påverka.

”EU-kommissionen trycker på med en frivillig censur till internetjättarna för att undvika en formell lagstiftning som skulle utsättas för demokratisk granskning och en juridisk utmaning. Dagens rekommendationer institutionaliserar rollen för Facebook och Google som regulatorer för européers yttrandefrihet”, säger Joe McNamee, exekutiv direktör för European Digital Rights.

Läs också: Storbritannien: lagkrav att använda nytt AI-verktyg mot terrorpropaganda

Utöver den nya tidsfristen innehåller de nya riktlinjerna även en uppmaning om att det flaggade innehållet måste tas bort av människor, istället för automatiserade system, något som kommissionen hoppas ska förhindra missbruk.