För ett drygt år sedan blev det klart att Telenorägda Datametrix köpte den svenska systemintegratören Network Services. Och i förra veckan kom nästa steg, när den norska operatören sjösatte dotterbolaget Telenor Inpli, vars svenska del till den absolut största delen kommer att utgöras av Network Services.

De andra stora operatörerna, Telia och Tele2, har snarare gått i motsatt riktning och satsat på att integrera sina it-inriktade verksamheter i helheten. På Telia pratas det allt mindre om Cygate i kommunikationen. Istället brukar man framhäva att det är Telia som har tagit hem det som tidigare brukade skyltas under Cygateflagg. Och även på Tele2 har man valt att införliva det storförvärv man gjort för företagsmarknaden, den svenska delen av TDC, i Tele2-organisationen.

Men Telenor väljer alltså att driva Telenor Inpli som ett självständigt bolag.

Läs också: Bransch-vd: ”Sluta skrämma bort våra unga med kod”

– Vi fortsätter som vi har gjort tidigare. Med det här vill vi sudda ut gränsen mellan operatör och integratör och tillsammans erbjuda en helhetsleverans. Vi försöker behålla det bästa av båda världar, där vi är en tydlig del av Telenor, men samtidigt ett självständigt bolag, säger Andreas Ferm, som blir vd på Telenor Inpli i Sverige och fortsätter:

– Vi passar bättre som eget bolag eftersom det ligger en bit ifrån klassisk operatörsverksamhet. Och vi kommer parallellt att ha en egen kanal till marknaden. Vi har till exempel telekom som en vertikal och ett antal av operatörerna som våra kunder, och det kommer vi att fortsätta ha. Vi har valt att skapa Inpli för att kunna vara ett självständigt bolag i Telenorkoncernen. Vi hade kunnat bli en affärsenhet men nu har man valt att lägga det i ett självständigt bolag.

Andreas Ferm
Andreas Ferm, vd på Telenor Inpli i Sverige.

Vad innebär Telenor för er?

– Att vi får tillgång till ett starkt varumärke, och en stor kundbas samt en större marknadsnärvaro.

Och vad får Telenor av er?

– Telenor har redan ett brett utbud. Det vi adderar är att man får ett nytt sätt att komma innanför företagets väggar. Vårt jobb med sådant som wifi, lan och säkerhetstjänster tar vid där operatörens tjänster slutar.

Rent fysiskt kommer dock verksamheterna att slås ihop, i alla fall i sinom tid. Och det blir i Telenors nya lokaler som ligger på den mark som tidigare huserade Råsunda fotbollsstadion.

– Telenor flyttar in i juni och planen är att vi flyttar dit i september–oktober. Resan att slå ihop vår organisation med Datametrix har vi redan gjort under hösten.

Läs ocksåGisslanprogrammet Gandcrab breder ut sig även i Sverige – men nu finns det en lösning

Telenor Inpli kommer att ha 135 anställda i Sverige, av vilka cirka 120 kommer från Network Services och resten från det likaledes Telenorägda Daxcom. I Norge har Datametrix 265 anställda. Och tanken är att de svenska och norska Inpli-gängen ska jobba tillsammans, något som Andreas Ferm tror kan innebära en rejäl fördel mot konkurrenterna.

– Tillsammans med Datametrix har vi skapat en skandinavisk organisation. Vi ser stora fördelar med att göra verksamheten skandinavisk. Behovet på marknaden ser inte olika ut i Sverige och Norge. Men de aktörer som ser ut som oss har inte organiserat sig skandinaviskt, och det gör oss lite speciella, säger han.