5g-rejset är i full gång. Computer Sweden har tidigare uppmärksammat hur Sverige emellertid riskerar att hamna efter vad gäller utbyggnaden av 5g-näten.

Till exempel har Ericsson slagit larm till regeringen om riskerna med att nödvändigt frekvensutrymme inte finns tillgängligt.

Detta samtidigt som USA och delar av Asien gasar i utbyggnaden. Exempelvis har de amerikanska mobiloperatörerna AT&T och Verizon uppgett att de ska börja rulla ut 5g i år och nästa år.

Och den tyska mobiloperatören T-Mobile ska bygga ut 5g i 30 amerikanska städer redan i år bland annat med teknik från Ericsson.

Läs mer: Ericsson larmar till regeringen – Sverige ligger efter på 5g

Det är dock inte bara Sverige som riskerar att hamna på efterkälken i 5g-utvecklingen. Europa överhuvudtaget tampas med problem inom det här området. Det här uppmärksammar amerikanska nyhetskanalen CNBC i dag.

En del av Europas problem består i att det är svårt att hitta frekvensutrymme. Då andra länder pushar på, och gör spektrum tillgängligt för 5g, så är Europa fragmenterat.

Ericsson tidigare vd Hans Vestberg som nu är CTO på amerikanska mobiloperatören Verizon säger till CNBC.

– Jag tycker USA och delar av Asien verkligen ligger före när det gäller 5g.

Och medan hajp och optimism råder i USA och Asien så är det betydligt mer bekymrade tongångar bland européerna, även från lagstiftarna inom EU. Andrus Ansip, EU-kommissionären som är ansvarig för det som kallas den digitala inre marknaden säger att han är orolig för utvecklingen.

Läs merEricsson bygger 5g-nät i USA - redan i år

EU har satt upp mål som går ut på att åtminstone en stor stad i varje medlemsstat ska ha ett utbyggt kommersiellt 5g-nät klart vid 2020.

EU beslutade förra veckan att frigöra frekvenser för 5g för 20 år framåt, men många i branschen, som till exempel GSMA – en sammanslutning som representerar mobiloperatörerna globalt – hade hoppats på 25 år eftersom de anser att detta kommer att främja investeringar.

Före detta Tele2-chefen Mats Granryd är nu vd för GSMA:
– Det kommer att ta tid att bygga de här nätverken och för att få igen investeringarna. Därför måste vi veta att de spektrum vi köper kommer att vara våra för en lång period framåt, säger han till CNBC.