Svenska affärssystemleverantören IFS byter förare. Efter tolv år lämnar den brittiske vd-profilen Alastair Sorbie över stafettpinnen till Darren Roos, som plockats in från ärkerivalen SAP, där han basat för molnaffären.

Darren Roos är redan på plats och tar emot hos den svenska mjukvarujätten, även om det rent formellt är nästan en månad tills bytet är verklighet.

– Jag har fått en mjuk landning och börjar först den 1 april, säger han och konstaterar att han redan känner sig hemma.

– Jag har jobbat hela min karriär inom enterprise software.

Det är framför allt tyska bolag som har varit melodin för sydafrikanen som idag är brittisk medborgare. Det blev fyra år på SAP och dessförinnan var han på Software AG i nio år. Och med de erfarenheter han har med sig ska han nu alltså ta sig an ett svenskt bolag.

Läs också: "Vi vinner över Microsoft och vi vinner över SAP"

– Jag har en bra förståelse för hur vi ska ta det vidare. IFS har ett fantastiskt svenskt arv och är bra positionerat på marknaden. Alastair har gjort ett fantastiskt jobb.

Alastair Sorbie har under sin tid knappast gjort någon hemlighet av att IFS främst tampas mot jättar som SAP och Microsoft. Från andra hållet verkar fokuset inte vara lika tydligt. I alla fall inte om man ska utgå från vad Darren Roos visste om IFS innan han blev aktuell för jobbet.

– 2015 förlorade jag en affär till IFS i Norge. Det var egentligen allt jag visste, säger han.

Varför tror du att de valde just dig?
– Jag tror att de var ute efter den bästa personen för jobbet. Om du ska hitta en ny vd kommer du naturligtvis att titta på din marknad. Jag har lett SAP:s molnaffär, så jag antar att jag är en naturlig person att vara ute efter. Och jag är övertygad om att vi passar bra för varandra. Inte minst från min tid på Software AG förstår jag vad det innebär att jobba på ett mindre bolag. Om man bara jobbat hos de stora jättarna förstår man inte det på samma sätt, men nio år på Software AG förberedde mig på vad det innebär att vara en underdog. Alla älskar en underdog.

Var det underdogperspektivet som lockade dig?
– Det var definitivt en viktig del. Men framför allt att det är ett bolag med fin teknik. Det finns många underdogs som inte har bra teknik. Det som egentligen gäller är ju att alla älskar en underdog som har chans att vinna, och IFS har en bra chans att vinna. Men strategin är inte att upprepa vad konkurrenterna gör utan att vi ska hitta rätt områden att fokusera på och bli nummer ett där.

För många utomstående kan nog området enterprise software verka lite trist. Darren Roos verkar dock brinna för området, och han har inget emot tråkstämpeln.

– Att det är tråkigt är bra. IFS har en liknande position som till exempel Software AG. Det är ett solitt och robust företag som levererar värde till kunderna. IFS är oerhört väl positionerat inför flytten till molnet med fantastiska erp-kunder i sina fokusbranscher. Det företagsledare vill veta när de ska investera i teknik är framför allt två saker: hur lång tid tar det innan en produkt skapar värde och hur stor risk innebär det? IFS har en extremt hög kundnöjdhet och låg ägandekostnad.

Precis som sin företrädare kommer IFS nya vd huvudsakligen vara baserad i London, även om det framförallt inledningsvis kanske inte är en helt korrekt bild.

– Jag kommer att vara baserad på ett flygplan, men min familj är baserad i London. Just nu håller jag på att åka runt till de olika kontoren, och när jag börjar på riktigt den 1 april så ska jag åka ut och träffa kunderna. Jag vill veta hur vi är relevanta för dem och hur vi ska se till att vi är det varje dag, säger han.

Läs också: BI-döden är här – de gamla verktygen hänger inte längre med

Och hos IFS ägare, riskkapitalbolaget EQT, är man givetvis nöjda över att han brandskattat en av sina huvudrivaler.

– Darrens erfarenhet, kunskap och meritlista när det gäller att bygga framgångsrika företag på de marknader där IFS verkar gör honom till ett utmärkt val som vd. Utnämningen av Darren kommer i en tid då IFS har möjlighet att generera ytterligare momentum i branschen och utöka sin ledarposition. Det här är goda nyheter för kunder, samarbetspartners och självklart anställda. Vi tackar Alastair för hans engagemang för företaget och vi är tacksamma för att han har etablerat IFS som den framgångsrika verksamheten den är idag. Vi ser också fram emot att fortsätta arbeta med Alastair som en del av EQT:s nätverk för industrin, säger Per Franzen, partner på EQT.

Och Alastair Sorbie summerar sina tolv år på IFS och kommenterar sin stundande pensionering på följande sätt:

– Jag är stolt över att under mina tolv år som vd ha byggt upp IFS till ett globalt företag. Jag vill tacka alla kollegor som har varit med på denna resa. De har hjälpt till att upprätthålla en kultur som gör det möjligt för IFS att attrahera och behålla begåvade medarbetare och branschledande kunder. Jag önskar dem, Darren, och hela IFS-teamet, det allra bästa för framtiden.