När det talas om att kontanterna försvinner från handeln, och ersätts av först och främst plastkort men i allt högre grad också av mobiltelefonen, så talar vi ändå om att det i första hand är kronor, euro, pund, dollar eller annan etablerad valuta som är själva betalningsmedlet.

Men är det så självklart att det fortsätter vara så när nu andra verktyg tar över som betalningssätt?

Finns det några seriösa alternativ till dagens pengar i den digitaliserade världen?

Om detta handlade ett seminarium med experter som Institutet för framtidsstudier anordnade i veckan – och det står klart att svaret är ja. Tre huvudspår utkristalliserades under seminariet.

Läs mer: Både kontanter och plastkort är på väg bort – så hur ska vi betala?

Det första alternativet som nämndes är också det mest omskrivna just nu, nämligen kryptovalutorna.

Claire Ingram Bogusz
Claire Ingram Bogusz.

– Bitcoin är naturligtvis den som flest hört talas om här, men det finns andra. En annan stor kryptovaluta är ether, säger Claire Ingram Bogusz som är fil. dr vid Handelshögskolan i Stockholm.

– De personer som upprätthåller bitcoin-ekosystemet i dag är ett brett intervall, från de ursprunliga liberterianerna som såg bitcoin som ospårbara pengar på internet till de spekulanter som i dag har blivit ganska dominerande.

Det här är kryptovalutor som lutar sig mot krypteringsteknik för säkerheten men där ingen centralbank garanterar värdet.

Blockkedjan är den underliggande tekniken, men denna används till mycket mer än bara kryptovalutor. Till exempel arbetar Lantmäteriet med ett projekt för att undersöka om tekniken kan användas för att skapa säkra, digitala fastighetstransaktioner. 

Ester Barinaga
Ester Barinaga

Ett andra alternativ till dagens pengar är lokala valutor. Det påpekar Ester Barinaga, som är professor vid Köpenhamns Business School.

Vad är då en lokal valuta? Det är pengar som cirkulerar i en enskild region.

– Både Sydamerika och Europa är fullt av lokala valutor. Drivkraften för dessa är att man vill att lokala pengar ska stanna i den egna regionen, om de sprids utanför regionen så hjälper de inte regionen längre.

– Man vill alltså att pengar ska stanna i ett område och öka konsumtionen där, och på så sätt förbättra situationen och tjäna lokal syften, till exempel affärsverksamheter.

Den mest kända lokala valutan, säger hon, är Bristol-pundet, som finns både i pappersform och i mobilapp. Men det finns andra: Regiongeld har blommat i Tyskland, Schweiz och Österrike. Även i Sverige har det gjorts försök, säger hon. Majorer är en valuta som lanserades i Göteborg förra sommaren, till exempel.

– Det handlar ofta om att centrala valutor inte uppfyller hela behov, men det finns problem, till exempel hur man gör med skatter. Det finns dock de som hittar lösningar på det här, men det är olika lösningar.

Om man tittar i spåkulan kan det också komma att bli aktuellt med centralbanksutgivna digitala pengar. Här har som bekant Sveriges Riksbank inlett ett arbete med den så kallade e-kronan – där de utreder om det går att arbeta fram ett alternativ till kontanterna, nu när dessa försvinner från handeln.

Björn Segendorf, senior rådgivare vid Riksbanken, säger:

– Sedlar och mynt har varit centralbankens produkt, men de försvinner, efterfrågan går ner, oavsett vad vi tycker om det. Det är skälet till att vi har börjat fundera över en e-krona. Men folk tror att vi har kommit mycket längre än vad vi faktiskt gjort här. Det här är helt ny mark, och det finns ingenting att lära från andra länder.

Läs mer: Beslut om e-kronan kryper närmare – 19 it-företag slåss om Riksbankens gunst

Segendorf fortsätter:

– Vi börjar inte med att tänka att ”det finns en spännande teknik”, utan vi har börjat fundera på vilka problem vi vill lösa med en digital valuta. Därefter kan vi titta på vilka tekniker som kan vara bra för det här. Därför har vi inte förrän nu börjat diskutera med teknikföretag.

Hur kommer det då faktiskt att se ut om tio år – med vad betalar vi i Sverige?

Sannolikt med en kombination av olika valutor.

– Jag tror att vi att får se flera parallella system som behöver kunna prata med varandra, säger Claire Ingram Bogusz. Sverige kommer fortsatt att vara en del av det globala systemet, och det kan finnas lokala problem som gör att det behövs en lokal valuta eller en digital valuta, eller både och.