För drygt två år sedan köptes Telecomputing upp av riskkapitalbolaget IK Investment. Sedan dess har verksamheten stöpts om. Först genom att kränga av konsultbolaget Kentor till Sopra Steria, men man har även börjat köpa på sig bolag.

I somras köpte man in norska Doorway, och nu i veckan gjordes det senaste förvärvet, Karlstadbaserade Ibiz Solutions, vars kunnande inom AI, maskininlärning och IoT är extra viktiga.

Det säger Telecomputings koncernchef Terje Mjøs, som anslöt till bolaget i maj 2017. Det var ganska exakt två år efter att han lämnade jobbet som koncernchef på Telecomputings konkurrent Evry.

– Jag satt i karantän och för tio månader sedan började jag här. Vi har gjort en hel del redan genom att renodla och förnya bolaget. Idag ligger fokus på hybrida molnlösningar och traditionell outsourcing. Bland annat har vi sålt Kentor till Sopra Steria eftersom vi inte såg att systemutveckling tillhör vår kärnverksamhet, säger han.

Fokus framöver ska alltså vara att bedriva drift i en hybrid molnmiljö. Där passar Arendalsbaserade Doorway in, och nu alltså även Ibiz Solutions, som ifjol utsågs till Årets Microsoftpartner i kategorin intelligenta molnlösningar. Ibiz Solutions har även kontor i Stockholm, Gävle och Oslo och bland kunderna finns Scandic, Olav Thon Group, Sandvik, Felleskjøpet, Alfa Laval, Caverion, Forex Bank och Jämtkraft.

– Vi ser att vi behöver mer kompetens inom integrationsområdet, och där passar Ibiz Solutions oss perfekt. De stärker oss med kompetens som vi inte har idag inom AI, maskininlärning och IoT, och de har dessutom en hel del bra kunder, även norska, eftersom det inte är så långt ifrån Karlstad, säger Terje Mjøs.

Vad betalar ni?
– Det kan jag inte svara på. Vi säger aldrig något om det kring våra förvärv.

Ibiz Solutions har 55 anställda och har haft god lönsam tillväxt under många år. Omsättningen var 2017 63 miljoner kronor. Tillskottet innebär att Telecomputing nu har strax över 800 anställda totalt. Och precis som på Terje Mjøs tidigare bolag, Evry, är det Sverige och Norge som är den stora spelplanen. Och när det gäller fördelningen av de anställda mellan länderna är den hyfsat jämn.

– Med köpet av Ibiz är det ungefär 50-50 mellan länderna. Vi är kanske marginellt fler i Norge fortfarande. Vi var över 1 000 anställda innan vi sålde Kentor, som hade ungefär 350, och nu är vi på väg tillbaka. Under 2018 räknar vi med att landa på en omsättning runt 1,5 miljard kronor, så storleksmässigt är vi nästan redan tillbaka på den nivå vi hade med Kentor, säger han.

Konkurrensen på den svenska marknaden utgörs av bolag som Axians, Advania och hans gamla kollegor på Evry, men själv vill Terje Mjøs inte peka ut någon huvudkonkurrent.

Läs också: Telecomputing får ny ägare: Blir nästan svenskt igen

– Vi har inte en huvudkonkurrent utan det är allesammans. Vi jobbar mest mot sme-marknaden, så vi går inte så ofta på de allra största kunderna. Den norska marknaden är mer konsoliderad än den svenska, där det finns väldigt många spelare. Men vi fick en del pengar efter att vi sålde Kentor så vi är offensiva och fortsätter att konsolidera marknaden, lovar han.

Det är alltså inte färdigförvärvat än, vad är det mer ni vill ha in?
– Vi tittar framför allt efter bolag som är verksamma inom molnet. Vi kommer att bygga upp verksamheten kring rådgivande tjänster där vi går in och hjälper kunderna. Men det handlar framför allt om rådgivning kring infrastruktur och inte på applikationssidan som Kentor, dit ska vi inte tillbaka. Ett mindre eller mellanstort bolag brukar nå ett visst tak, där man behöver investera och få ordning och reda, då kan vi erbjuda det.

När det gäller molnet är det Microsoft som är huvudpartner, och man har även ett Azure Stack-erbjudande tillsammans med HPE.

– Microsoft är huvudpartnern och det beror så klart främst på att de flesta kunderna finns på den plattformen. Microsoft har ett finger med hos de flesta. Vi kikar mot Google och Amazon, men det blir längre fram, säger Terje Mjøs.