Krav på personalisering ställer handeln inför nya utmaningar – och det är de företag som känner sig stimulerade, inte hotade, som klarar sig bäst.

Den första utmaningen är att se till att konsumenten hittar det hen söker, i rätt storlek, färg, utförande och så vidare. Och dessutom – förstås – att varan finns tillgänglig för snabb leverans. Det kräver god planering och pålitliga prognoser för tillgång och efterfrågan samt ständig koll på sortimentet – allt i realtid.

Den andra utmaningen är att presentera sina varor på samma sätt i alla kanaler. Det som gäller i mobilappen måste också gälla på hemsidan, i reklamen – och den fysiska butiken.

Den tredje utmaningen är den kanske svåraste – att utveckla kundinformation ner på individnivå. Konsumenter idag, särskilt de yngre, vill bli sedda och, inte minst, ihågkomna som de personer de är. De vill möta erbjudanden som matchar deras individuella smak och stil och de vill slippa generisk marknadsföring. 
De vet också att det är möjligt med dagens teknik. Därför är det viktigt att motsvara dessa förväntningar och möta utmaningarna genom att låta all information flöda genom en och samma källa: affärssystemet.

Läs också: E-handeln bara växer - men kunderna ställer krav på webbutikerna

Varför är digital personalisering viktigt?
Genom att analysera de digitala spår varje konsument lämnar efter sig kan algoritmer med automatik personalisera dina erbjudanden och tjänster till glädje och nytta för alla shoppare, var än de befinner sig, i alla kanaler. Sofistikerad artificiell intelligens stödjer också personalen i såväl kundsupporten som i fysiska butiker där medarbetarna lätt kan se varje kunds besöks- och köphistorik och ge personlig service.

Personalisering hjälper även detaljhandlare att röra sig från trubbiga generella rabatter till ökad försäljning och lojalitet. Och just lojalitet är en ovärderlig tillgång på den snabbrörliga konsumentmarknaden. Inte minst handlar det om att utifrån den växande historiken om varje kund kunna förutse vad var och en vill ha nästa gång.

Det här är en artikel från Expert Network
Att skapa ett personaliserat erbjudande kan upplevas som svårt, kostsamt och kravfyllt men det är det inte om du i grunden har ett flexibelt affärssystem. Moderna system använder API:er, alltså färdiga delprogram som varje företag kan foga samman till ett system som är anpassat till dess specifika behov. I grunden gäller det att hålla tre perspektiv i fokus när du utvecklar affärssystemet:
  1. Använd en modern affärsapplikation med fördefinierat API. Då kan du enkelt addera nya, ständigt uppkopplade, digitala kontaktpunkter och utveckla dina affärskritiska grunddata.
  2. Tänk på säkerheten i alla dina system och hur de samverkar med varandra.
  3. Använd ett kundperspektiv när du utvecklar ett affärssystem som möjliggör personalisering. Låt målet bli att snabbt kunna leverera det kunden vill ha. Det betyder att systemet måste kunna se varje kund som en individ med sin unika profil dessutom med hänsyn tagen till gällande eller kommande lagstiftning såsom GDPR.

Läs också: Så ska e-handeln rusta för att klara julhandelns anstormning

Att lära känna sina kunder som de individer de är innebär inte enbart att idag kunna motsvara deras allt mer krävande förväntningar. Det ger också möjlighet att lyckas leverera det de önskar i morgon. Och det, i sin tur, ger stora möjligheter att utveckla sin affärsidé – att förnya sig och växa.

Fakta

Befattning: Global Industry Director Retail
Företag: IFS
Linkedin: Ulf Tillander
Twitter: @uffetillander
E-post: ulf.tillander@ifsworld.com
Expertområden: Digitaliseringen, AI, IoT, hållbarhet, personalisering, omnikanal.
Bakgrund: MBA i International Business från Southern New Hampshire University, 17 års erfarenhet från it-branschen från både teknik- och affärssidan, bland annat som vd. Lång erfarenhet av retail.