Det talas ibland om att smartphone-industrin har stagnerat. Nyheterna blir mindre för varje ny modell eller uppgradering. I stället blir tillverkarnas telefoner allt mer lika varandra. Visst finns innovation, med tunnare och snabbare enheter, och funktioner som till exempel ansiktsigenkänning – men det förändrar inte vårt sätt att interagera med telefonerna eller hur vi använder dem i någon större grad.

Men vår amerikanska systersajt Computerworld har noterat ett par nyheter som verkligen sticker ut ur mängden. Här är fem exempel:

Telefoner som bara behöver laddas en gång i veckan

Användare klagar ständigt över batterilivstiden. Nu gör företaget Energizer något åt det här. De jobbar med en Androidtelefonen i mellansegmentet som kallas Power Max P16K Pro – och det mest utmärkande draget är ett 16000-mAh-batteri (som jämförelse kan nämnas att Apples flaggskepp Iphone X har ett 2716-mAh-batteri). Företaget visade upp en prototyp på MWC och enligt vissa observationer så är telefonen ungefär dubbelt så tjock som en vanlig smartphone – men den ska hålla en vecka med en laddning.

Power Max P16K Pro.
Power Max P16K Pro.

 Läs också: Huawei-toppen spår massdöd i smartphone-branschen


Telefoner som du kan ha i plånboken

I andra änden av storleksintervallet hittar vi den nya Light Phone 2, som är en minimalistisk enkel telefon. Den har ungefär samma storlek som en bunt med tre-fyra kreditkort och finns i färgerna svart och vitt. Det är en 4g-telefon, som är designad för att vara ”andratelefon” när du vill lämna din riktiga smartphone hemma. Telefonen klarar av grundläggande saker som att ringa och ta emot samtal, sända och ta emot sms.

Light Phone 2.
Light Phone 2.

Telefoner med inbyggda projektorer

Företaget Wireless Mobi Solution rullade ut sin Movi Smartphone på CES tidigare i år. Det är en ganska ordinär Androidtelefon med en stor skillnad. Den har en inbyggd projektor med en ljusstyrka på 50 lumen och som räcker för företagspresentationer eller demos när du är på språng.

Movi Smartphone.
Movi Smartphone.

Oförstörbara telefoner som kan användas under vatten

En Storbritannien-baserad telefontillverkare som heter Bullitt bygger en del intressanta telefoner som kan visa sig användbara ute på fältet i lite mer extrema jobbsituationer och på fabriker. En partner är till exempel Caterpiller och tillsammans med dessa har de utvecklat Cat S61 - vad de kallar ultra-ruggade vattensäkra telefoner. Den kan till exempel mäta temperaturer på upp till 400 grader, och den har en sensor som varnar när luften inte är säker, och dess pekskärm kan användas när den är blöt, under vatten eller när användaren har handskar.

Cat S61.
Cat S61.

Läs också: Nya Nokia är en raket på mobilmarknaden

Telefoner som kan användas som en laptop

Ett företag vid namn Planet Computers utvecklar vad de kallar Gemini-smartphones. Det mest utmärkande draget hos dessa är ett mycket stort fysiskt tangentbord. Har en retrodesign som påminner om förrgårdagens PDA:er – vilket inte är någon slump då Gemini designats av samma personer som lång bakom Psion Revo, som släpptes 1999. Tanken är att de ska passa företagsanvändare.

Gemini
Gemini.