Storsatsande datacenterbolaget Digiplex gör nu gemensam sak med Stockholm Exergi, som tidigare hette Fortum Värme. De båda parterna har ingått ett storskaligt värmeåtervinningsavtal.

Enligt Digiplex är det här första gången i världen som ett redan operativt datacenter modifieras för att använda överskottsvärmen till det lokala fjärrvärmenätet. Och det handlar om stora mängder värme. Enligt avtalsparternas beräkningar handlar det om värme för upp emot 10 000 moderna lägenheter.

Läs också: Här är nästa stora datacenterprojekt – ska bygga vid kärnkraftverket

Att datacenter tar tillvara på överskottsvärmen har skett förr. Men det sätt som Digiplex använder sitt indirekt evaporativa luft-till-luft-kylsystem på i det här fallet är inget som har gjorts förut, enligt bolagets kommersiella chef Lars Tisén.

Lars Tisén.
Lars Tisén.

– Det finns väldigt få center som är operativa som har den lösningen idag. Det unika här är att det är första gången i världshistorien som man pluggar in det i efterhand i ett redan operativt datacenter. Vi kommer att plugga in det i fjärrvärmenätet och rätt in i elementen i 10 000 bostäder. Det här gör dessutom att vi bidrar till att minska samhällets totala energiförbrukning, säger han.

Blir det billigare för kunderna också?

– Långsiktigt är det så. Just nu gör vi en stor investering, och vi vet att vi får betala nu. Men i dagsläget vet vi inte hur lång tid det tar innan det märks för kunderna.

Strategichef Fredrik Jansson säger att bolaget haft en väldigt tydlig miljöprofil, och att man redan 2004 beslutade att bara använda förnybar energi. Och det miljöarbete bolaget gör uppskattas allt mer av kunderna. Enligt deras senaste stora marknadsundersökning som riktar sig till svenska it-beslutsfattare finns det en tydlig efterfrågan på just gröna datacenter.

Fredrik Jansson.
Fredrik Jansson.

– Det är cio:er som tycker att det är viktigt. På frågan om vad som är viktigast är det så klart fortfarande säkerheten som ligger i topp. På andra plats rankas att datacentren ska vara energieffektiva. Och idag ligger miljöaspekten på plats tre. När vi gjorde undersökningen senast för 20 månader sedan låg miljöaspekten överlägset sist. Vi får helt andra kravställningar idag, både från våra kunder och från våra kunders kunder, på att vårta datacenter ska ha det absolut senaste inom miljöteknik, säger han.

Läs också: Gratis varmvatten med server i källaren – morgondagens värmepanna?

Och på Stockholm Exergi har man stor tilltro till datacenterindustrin som leverantör av överskottsvärme.

– Avtalet med Digiplex är en stark bekräftelse av vårt program för återvinning av överskottsvärme och Stockholm Data Parks. Partnerskapet visar att värmeåtervinning till fjärrvärmesystemet också är kompatibelt med indirekt luftkylningsteknik. Det symboliserar ett viktigt steg mot vår vision att använda överskottsvärme från datacenter för att bygga ett mer hållbart samhälle, säger Anders Egelrud, vd på Stockholm Exergi, som har ett tydligt mål att jobba mot.

– Som en del i vår strävan att göra Stockholm fritt från fossilbränsle, är vårt mål att 10 procent av Stockholms uppvärmningsbehov ska utgöras av återvunnen värme från datacenter.