Datacenterbolaget Fortlax, som brukar beskriva sig med att man har en digital placering mitt i världen och en fysisk placering i Piteå, gör nu ytterligare en storsatsning i den norrbottniska kommunen. Detta genom att bygga ett tredje datacenter, vilket är en investering på 80 miljoner kronor.

Sedan tidigare har Fortlax prestigekunden BMW på plats, men bolaget uppger att intresset är stort och att det är därför man nu agerar.

– Vi har tvingats tacka nej till flera nya nationella och internationella kunder på grund av kapacitetsbrist och gör därför denna jättesatsning på vårt tredje datacenter, F3, för att kunna fortsätta att växa tillsammans med nya internationella storkunder, säger Fortlax vd och grundare Anders Berglund.

Läs också: Nu ska Digiplex datacenter ge fjärrvärme till 10 000 bostäder

– Vi vet vilka fördelar vårt geografiska läge ger oss. Vi har därför haft en målmedveten strategi att positionera vår verksamhet och lyfta fram våra unika fördelar, bland annat det kalla klimatet som minskar energiförbrukningen för kylning och vår erfarenhet av att hjälpa andra stora kunder. Vårt läge långt uppe i norra Europa innebär, en säker geografisk position, stabilt elnät med Europas lägsta elpriser bidrar också till mycket bra förutsättningar för datacenter, fortsätter han.

Det nya datacentret, som alltså går under namnet F3, kommer att ligga i anslutning till F2, och cirka 10 kilometer från F1. F3 planeras stå klart under sommaren 2018 och anläggningen på 1 300 kvadratmeter ska byggas med högsta skyddsklassning.

Den som ska utföra själva byggandet är svenska Coromatic, som jobbar med olika typer av verksamhetskritisk infrastruktur.

Läs också: Gratis varmvatten med server i källaren – morgondagens värmepanna?

– I Coromatic har vi hittat en internationellt erfaren partner som har kommit att bli en strategiskt viktig resurs i hela byggnationen av datacentret. Att de dessutom har en stark lokalt förankrad serviceorganisation skapar trygghet för den långsiktiga driften och underhållet av anläggningen, säger Anders Berglund.