Även om Ikea har e-handel och allt mer digitaliserar sina produkter har affärsmodellen inte hängt med i utvecklingen.
– Hela detaljhandeln är ”disrupted”, konstaterar Kristin Grimsdottir, hållbarhetschef på Ikea Business Solutions, på SAP:s konferens ThinkX i Stockholm i veckan.
De senaste 20 åren har Ikea visat upp en nästan osannolik tillväxtkurva men tecknen på att något hänt är tydliga.
– Vi växer fortfarande men inte med samma hastighet och vi ser ett ändrat beteende hos kunderna. Det visar att vi behöver förändras för att bli mer relevanta.
Läs också: Ikea växlar upp sin e-handel med ny storsatsning
Känslan av att marknaden och kundernas beteende ändrat sig har funnits ett tag men det är i år som Ikea-koncernens vd Jesper Brodin pekat på allvaret.
– Vi ska ändra mycket på Ikea de närmaste tre åren. Det handlar inte om en treårsplan där vi jobbar mot ett specifikt mål som ska vara avklarat då, utan att det här är vårt fokus under tre år framåt. Och vi ska arbeta agilt och med våra kärnvärderingar i grunden, säger Kristin Grimsdottir.
Hur ska då förvandlingen gå till och hur ser strategierna ut? Nej, där har hon inga färdiga svar.
– Vi är precis i början, så det skulle bara bli spekulationer.
Men det finns redan exempel på hur Ikea tänker nytt. Ett är köpet av startupen Taskrabbit i höstas – ett bolag som digitalt förmedlar korta och enkla jobb i USA och Storbritannien. Just ihopskruvning av Ikeamöbler är en vanlig tjänst som förmedlas.
Och det testas också friskt. Kristin Grimsdottir visar upp exempel på hur man med hjälp av AR-teknik i mobilen kan placera in Ikeamöbler i sitt vardagsrum exempelvis.
– Det här är sådant vi tittar på men som kanske också behöver utvecklas. Här kan man ju tänka sig en möjlighet att också klicka på möbeln och köpa den via AR-appen men det går ju inte ännu.
AI och dataanalys är också självklara ingredienser framåt utan att det går att peka på konkreta exempel.
– Vår kundklubb, Ikea Family, har mer än 100 miljoner medlemmar världen över. Det finns en potential i hur vi interagerar med dem.
Att följa efter kunderna kräver en rejäl förändring – från att koncentrera försäljningen i stora varuhus i stadens utkanter till att gå allt mer mot e-handel och mindre men mer centralt belägna butiker. Ett exempel på det senare är den popupbutik i centrala Stockholm där Ikea visar upp sina kök.
En nöt att knäcka när e-handel blir en allt större del av affärsmodellen framåt är logistiken. Möbler är stora och dyra att frakta. Där har Ikea tidigare gått ut med att samarbeten med tredjepartsleverantörer kan vara en dellösning.
– Det är något Inter Ikea Systems tittar på. Det ryktas ibland om att vi redan säljer på exempelvis Amazon men det stämmer inte.
Läs också: Så ska Ikea fortsätta satsningen på smart teknik – "integreras i allt"
Kristin Grimsdotter berättar hur vd:n Jesper Brodin började året med att beskriva det som ett bollhav med tusentals bollar där det gäller att skriva nummer ett på en av dem.
– Vad ska vi prioritera framåt? Hur ska vi välja? Vi har valt tre huvudspår – fler ska ha råd med våra produkter, vi ska finnas i de kanaler där kunderna finns och vi ska vara hållbara och tillföra något till världen, säger hon.
Det jättelika skiftet kräver också mycket av Ikeas medarbetare. Det handlar om att ingjuta ett agilt tänkesätt i medarbetarna genom hur arbetet leds och organiseras.
– Vi jobbar agilt i de flesta teamen men det är en resa som nyss börjat och det är självklart en utmaning att få alla på samma spår.
Digitaliseringen har också skapat ett sug efter nya kompetenser som inte riktigt finns på Ikea i dag. Där arbetar företaget mycket på hur den kompetens som finns internt kan utvecklas och byggas om, men samtidigt söker man också ny kompetens.
Även om förändringen kan vara smärtsam så ser Kristin Grimsdottir den i grunden som positiv.
– Det är en tydlig signal om vilken enorm innovationskraft vi har på Ikea – vi har mycket att upptäcka framöver.
Och Ingvar Kamprad skulle också vara nöjd trots att han länge var tveksam till e-handel tror hon.
– Han sa till mig en gång att skulle han startat företag i dag hade det nog inte handlat om möbler – ”då hade jag varit en tech geek”, säger Kristin Grimsdottir.