It-jätten Google har den senaste tiden hamnat i blåsväder för sina sökresultat som ibland kan guida användare till tvivelaktiga sajter. Men enligt företaget själva lägger de ned mycket energi på att skydda användarna, bland annat genom att ta bort skadliga annonser från sitt annonsnätverk. Vilket bara förra året resulterade i att hela 3,2 miljarder annonser togs bort – 88 procent fler än 2016. Det skriver Techcrunch.

”Under 2017 tog vi ned mer än 3,2 miljarder annonser som bröt mot vår annons-policy. Det är mer än 100 skadliga annonser i sekunden. Det betyder att vi kunde blockera majoriteten av de dåliga annonsupplevelserna, som spridningen av malware och phising-bluffar, innan de påverkade människor”, skriver Google på sin blogg.

Läs också: Trycket ökar på nätjättarna – Google uppgraderar ”fake news” till affärsrisk

Vid sidan av annonserna kastade Google även ut 320 000 utgivare från sitt annonsnätverk och svartlistade ca 90 000 sajter och 700 000 mobilappar.

Vid sidan av åtgärderna mot de skadliga annonserna slår sig Google även för bröstet när det gäller så kallade fake news, alltså påhittade nyheter som är tänkta att uppröra eller missinformera människor, vilket de menar att de förra året tog ett krafttag mot.

”De senaste åren har vi sett en ökning av bluffmakare som försöker dra vinning av den växande populariteten för onlinenyheter. Vi förbjuder sajter i vårt annonsnätverk från att leverera annonser till förvrängt innehåll. Det betyder att du inte kan leverera annonser om du utger dig för att vara en legitim nyhetssajt i London när du egentligen är en innehållsbluffmakare i en annan stad”.

”Under 2017 upptäckte vi ett litet antal publikationer som var skyldiga till majoriteten av de här överträdelserna. Av de 11 000 sajter vi undersökte, då vi ansåg att de potentiellt bröt mot innehållspolicy, blockerade vi över 650 av dem och tog bort 90 utgivare från vårt nätverk", skriver Google.

Läs också: I dag börjar Chrome blockera irriterande annonser

Vid sidan av sin annonspolicy införde Google i veckan även en ny bekämpningsmetod mot fake news på videotjänsten Youtube, där videoinnehåll som innehåller konspirationsteorier nu ska länka till Wikipedia-artiklar om ämnet.