För ett antal år sedan skrev vi om molninriktade Elastx och hur de var ett av de första bolagen i Sverige som jobbade med Openstack. Nu har även myndigheterna fått upp ögonen för det i sammanhanget lilla bolaget, som har ett tiotal anställda.

Bland annat har man tillsammans med digitalbyrån Digitalist tagit hem Skatteverkets upphandling av webbstatistikverktyg, i vilken man kommer att ersätta Google Analytics med open source-alternativet Matomo. Skatteverket valde open source-bolaget i kamp med Atea, som erbjöd Adobes produkter.

Att vara ett litet svenskt bolag visade sig nämligen vara rätt i sammanhanget, och enligt bolagets operativa chef Henrik Grankvist är det så klart även glädjande att ett litet bolag kan peta it-jätten hos myndigheten.

– Det är lite coolt, tycker vi. Det är mycket fokus på GDPR nu och att data ska stanna i Sverige. Det har framför allt varit att Google är amerikanskt som har varit utmaningen för Skatteverket, och vi märker att det är flera myndigheter som tittar på det här. De ska byta ut Google Analytics mot ett open source-baserat alternativ som ska driftas på svensk mark, säger han.

Hur mycket är affären värd för er?
– Runt 2 miljoner kronor på två år. Det är inte bara drift, utan även applikationshantering 24/7.

Det är dock inte Elastx ensamt som tagit hem affären, utan bolaget har alltså gjort det tillsammans med Digitalist som är applikationsexpert på Redpill Linpros ramavtal.

Henrik Grankvist.
Henrik Grankvist.

Henrik Grankvist är en av grundarna till Elastx. Han och vd Joakim Öhman har båda ett förflutet på 24 Solutions. Men för ett par år sedan valde de att börja från grunden med ett nytt bolag för att vara redo för molnexplosionen. Leveransen utgörs främst av infrastruktur som tjänst och plattform som tjänst.

– Vi kommer från enterprisesidan, och jobbar helt automatiserat med cloudops. Vi tyckte det var bättre att bygga nytt bolag från grunden, ett bolag som är anpassat för den nya leveransen. Idag sträcker sig våra plattformar över tre datacenter i Stockholmsregionen, säger Henrik Grankvist.

Och Skatteverket är inte det enda statliga ramavtal som Elastx varit med och tagit hem. Tillsammans med Digitalist ska man hjälpa Arbetsförmedlingen med utveckling av myndihghetens playtjänst AF-play, denna gång på open source-plattformen Drupal. Även där var det i Redpill Linpros namn man vann på Kammarkollegiets ramavtal avseende Programvaror och tjänster 2014.

Och nu har man så klart fått blodad tand på affärer inom offentlig sektor.

– Så är det ju. Vi har jobbat på och byggt en stabil infrastruktur som kan hantera den här typen av miljöer. Vi vill gå mycket på bolag där det ställs höga krav på säkerhet, och kombinera modern drift med hög säkerhet. Vi märker att det finns ett intresse och en efterfrågan efter ett svenskägt bolag och det är jäkligt roligt. Det är svårt för stora myndigheter att veta hur man ska hantera sina befintliga miljöer, konstaterar Henrik Grankvist.