FBI och den amerikanska myndigheten för inrikes säkerhet, Department of Homeland Security, gick i går ut och anklagade öppet den ryska regeringen för att vara ansvarigt för it-attacker mot det amerikanska energisystemet, rapporterar Reuters.

Det är första gången som den ryska regimen pekas ut officiellt.

I den säkerhetsvarning som gick ut uppger FBI och DHS att det handlar om intrång i flera steg utfört av den ryska regeringens cyberaktörer och att de riktat in sig på små kommersiella anläggningar, men utan att nämna vilka.

Attackerna ska ha påbörjats redan i mars 2016 eller tidigare och har handlat om sådant som att plantera malware, riktat nätfiske – spear phishing – och att få fjärråtkomst till energisektorns nätverk. Hur attackerna lyckats framgick inte av myndigheternas meddelande.

Läs också: Stort dataintrång mot tyska regeringen – ökänd rysk hackargrupp huvudmisstänkt

Att USA på det här sättet pekar ut Ryssland som direkt ansvarigt har aldrig tidigare hänt och är utan motstycke enligt Amit Yoran som var den it-äskerhetsenhet på DHS som nu gått ut med säkerhetsvarningen.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger han till Reuters.

En talesperson för Vita Husets nationella säkerhetsråd ville inte svara på frågan om varför man nu valt att gå ut och anklaga Ryssland öppet. Det är något som USA sällan gör delvis beroende på att de själva också spionerar på infrastruktur i andra delar av världen.

Utpekandet kom också i samband med att USA:s finansdepartement gick ut med sanktioner mot ett antal ryska individer och grupper för att de ska ha blandat sig i det amerikanska valet 2016.