Den stora datacenterboom som just nu råder i Sverige lockar inte bara stora it-jättar. För Irland har den stora expansionen gjort att blickarna riktas mot Norden, då fler datacenter innebär nya möjligheter. Att det dessutom byggs som aldrig förr i Sverige även bortom datacentervärlden minskar knappast det irländska intresset.

Och redan nu är det till stor del irländska byggbolag som varit drivande i flera av de stora svenska satsningarna, som exempelvis Digiplex anläggning i Upplands Väsby och inte minst de tre AWS-anläggningar som byggs i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås.

Läs också: Nu drar utvinningen av bitcoin mer ström än hela Irland

För att spinna på intresset för den svenska byggboomen bjöd organisationen Enterprise Ireland in till nätverksträff förra veckan. Att det är just irländska företag som står för kompetensen för att bygga datacenter har sina förklaringar. Irland har länge varit de globala jättarnas favoritplats i Europa – dels för att det geografiskt ligger på vägen från USA, men givetvis har de minst sagt goda skattevillkoren spelat den gröna ön i händerna.

– Irland har blivit en av de viktigaste datacenterhubbarna för många av världens teknikjättar som Microsoft, Amazon, Google, Dell EMC, Yahoo, IBM, HP, Facebook, Equinix, Interxion och Digital Realty. Dessutom har de största datacenteroperatörerna i världen samarbetat med irländska byggföretag för att utveckla innovativa och storskaliga datacenter världen över, där Sverige fortsatt är ett prioriterat område, säger Karin Angus, som är marknadsrådgivare på Enterprise Ireland.

16 irländska byggbolag fanns representerade och landets kulturminister Josepha Madigan inledde med att berätta hur landets ministrar brukar ge sig ut på marknadsföringsturné under den vecka som S:t Patrick’s Day infaller. Inte minst poängterade hon att grannlandets brexit-beslut gör det viktigt för Irland att blicka mot nya marknader.

Tomas Sokolnicki, som jobbar med datacenter på Business Sweden, fanns också på plats, och redogjorde för hur det fullkomligt exploderat med datacenter i Norden sedan Google öppnade sitt datacenter i finska Hamina 2009. Och givetvis lyfte han även fram den ändring av elskatten som gett datacenter samma villkor som den övriga basnäringen, vilket har påskyndat intresset ytterligare.

– Sverige är ett bra land att investera i. Vi har mycket yta att bygga på, många industrier har lagts ner, det finns bra tillgång till el, och det är dessutom bra och hållbar energi, löd budskapet kryddat med siffror över tillväxt av såväl it-budgetar som investeringar i molntjänster.

Och två av de närvarande bolagen meddelar nu att de ska satsa i Sverige. Såväl Hanley Energy som Kirby Engineering ska utöka sina verksamheter i Sverige efter att ha vunnit ett antal betydande upphandlingar.

Hanley Energy, som jobbar med innovation inom datacenterlösningar, ska bland annat öppna ett kontor i Torshälla utanför Eskilstuna.

– Sverige är en viktig marknad för uppbyggnaden av datacenter. En etablering på den svenska marknaden, tillsammans med vårt nya kontor, stöder inte bara våra tillväxtplaner, utan visar också på vårt engagemang för våra kunder som förväntar sig support dygnet runt 365 dagar om året. Kundbehovet är centralt för oss och vår expansion i Sverige är ett led i genomförandet av vår vision, Global Competence Centre, säger Edward Pepper, chef för operations på Hanley Energy.

Läs också: Nu börjar röjningen inför Googles intåg i Dalarna

Och det är inte bara de rena byggbolagen som firar S:t Patrick’s Day med Sverigeetablering. Mjukvaruföretaget Zutec, som utvecklar molnbaserade mjukvarulösningar för byggföretag, har precis som första irländska bolag noterats på Nasdaq First North.

– Vi valde en notering på Nasdaq First North eftersom det är en marknad för snabbväxande teknikföretag med en samling tekniskt kunniga privata och institutionella investerare som fokuserar på företag som Zutec, säger Brendan O’Riordan, vd på Zutec.