En av taxibolaget Ubers självkörande bilar körde igår på en kvinna i staden Tempe i den amerikanska delstaten Arizona, och hon avled senare av skadorna. Det här är den första dödsolyckan som inträffar med en självkörande bil, och det inträffade kommer sannolikt att påverka en hel del hur samhället ser på autonoma fordon.

När kollisionen inträffade satt en person bakom ratten, men bilen var i autonomt läge. Det säger polisen i Tempe.

– Fordonet färdades norrut strax söder om Curry Road när en kvinna som gick över vägen vid sidan av övergångsstället träffades av Uberbilen. Hon fördes till sjukhus där hon senare avled av sina skador, konstaterar den lokala polisen enligt Cnet.

Läs också: Waymo köper tusentals bilar till sin förarlösa taxitjänst

Från Ubers håll meddelas nu att man avbryter de tester med självkörande bilar som har inletts i Phoenix, Pittsburgh, San Francisco och Toronto.

– Våra tankar går till offrets familj. Vi samarbetar fullt ut med de lokala myndigheterna i utredningen av denna incident, kommenterade en talesperson från Uber det inträffade.

Den bil det gäller är en Volvo XC90, och Volvo Cars har sedan tidigare tecknat ett avtal med Uber om att leverera 24 000 bilar under perioden 2019–2021.

Läs också: Uber tänker köpa 24 000 självkörande bilar av Volvo

I USA har det förts diskussioner om att införa lagar som kan underlätta för självkörande bilar eftersom många anser att det förväntas minska antalet trafikolyckor med dödlig utgång.

– Den här tragiska olyckan understryker varför vi måste vara exceptionellt försiktiga när vi testar och använder autonoma fordon på offentliga vägar, säger den demokratiska senatorn Edward Markey, som även är medlem av transportutskottet till Reuters.