Avslöjandena om att konsultföretaget Cambridge Analytica ska ha samlat in personlig information om 50 miljoner Facebook-användare och sålt tjänster till president Donalds Trumps valkampanj skakar företaget. Det här sker efter anklagelserna om rysk påverkan i presidentvalet och förekomsten av fake news på plattformen.

Nu skriver New York Times att säkerhetschefen Alex Stamos planerar att lämna sin tjänst i augusti.

I en tweet skriver Stamos att han fortfarande är anställd men att han fått en förändrad roll:

New York Times skriver att den här förändringen skedde i december, men att Facebook övertalade honom om att stanna till augusti.

Läs mer: Facebook-investeraren sågar Facebook – och varnar Amazon för att gå samma väg

Det här visar emellertid att skakningarna går upp i den absoluta toppen av det sociala nätverket. Mycket av spänningarna i ledningen härrör från meningsskiljaktigheter om hur mycket information om missbruk av plattformen som Facebook ska dela med sig av offentligt.

Stamos har förespråkat att lämna ut mer information om rysk påverkan genom plattformen, och därtill föreslagit vissa förändringar för att ta itu med problemen, men mötts av motstånd från kollegor.

Andra högt uppsatta personer på Facebook tror att företaget hade gjort bäst i att ligga lågt med den ryska påverkan, och påpekat att exempelvis Twitter som varit ganska tysta i ärendet, inte mötts av samma kritikstormar, uppger New York Times källor.

Bland annat ska det finnas en spänning mellan juridik/policy-avdelningen och säkerhetsteamet. Säkerhetsfolket ska ha tryckt på för mer information om andra stater har missbrukat plattformen medan juridik och policy-avdelningen har prioriterat affären.

Roger McNamee, en av de tidigaste investerarna i Facebook och som kallat sig en mentor till Mark Zuckerberg, säger till tidningen att företaget misslyckats med att se de grundläggande problemen med rysk inblandning och annan manipulation av innehållet.

– Jag sa till dem: ”Er affär bygger på förtroende, och ni förlorar förtroende”. De behandlade det som ett pr-problem men det är ett affärsproblem.

Roger McNamee har tidigare uttryckt kritik mot de stora nätjättarna, bland annat då han var med och grundade Center for Humane Technology.

Läs mer: Ex-profiler på Facebook och Google går ihop för att bekämpa vad de själva byggt

Efter den senaste stormen med Cambridge Analytica, ett brittiskt konsultföretag, som alltså samlat in personlig information om 50 miljoner användare av plattformen, och sedan sålt tjänster till Donald Trumps valkampanj så har även brittiska Datainspektionen vaknat – och ska under dagen genomföra en husrannsakan hos det här konsultföretaget. Det skriver nyhetstjänsten Reuters.

– Vi vill ta reda på om Facebook säkrat och skyddat personlig information som finns på plattformen, och om de agerade robust när de fick reda på uppgifterna om dataförlusten, och om människor informerades eller inte, säger en talesperson till BBC Radio.

På börsen straffades Facebook rejält under gårdagen, då aktien föll med sju procent – vilket innebar att nästan 40 miljarder dollar i affärsvärde sveptes bort. Det här är det största raset för företaget sedan 2014.