Det är inget litet företag som tar steget in i digitaliseringens tidevarv. Bara i Sverige har Ikea 20 varuhus, omsätter 16,8 miljarder kronor och har ungefär 8000 anställda.

– Vi har dubblat omsättningen i koncernen vart tionde år, och vi hoppas och tror på fortsatt tillväxt, men då måste vi klara den här förändringsresan vi är inne på. Som det är nu sker 70 procent av försäljningen i varuhus och där kunderna tar med sig varorna hem, 30 procent levereras direkt till kund. Om tio år tror vi att siffran är den omvända.

Håkan Svedman.
Håkan Svedman.

Det säger Sverigechefen för Ikeakoncernen Håkan Svedman under Ikeas framåtblickande seminarium i Stockholm som gick under namnet ”Det digitala folkhemmet”.

Digitaliseringen spelar naturligtvis en nyckelroll för att Ikea ska kunna nå de här målen, men det handlar inte bara om e-handel, utan också om tjänster, digitala lösningar i den fysiska handeln och i logistiken.

När det gäller e-handeln ökade den med 14 procent förra året och 20 procent året före. Det är därmed den del inom Ikea som växer mest. Men Peter Nilsson, som är kundupplevelsechef på Ikea, säger att gränserna mellan vad som är digital och fysisk handel suddas ut.

– Om det är fysiskt eller digitalt är inte det viktigaste, utan att det fungerar ihop, och att vi finns där människor finns.

Läs mer: Ikeas affärsmodell under press – ”vi behöver förändras”

– Till exempel är det 65-70 procent av de som besöker våra butiker som har förberett sig online. Vi har 136 miljoner besök i olika kanaler varje år: Varuhus, digitala kanaler, telefon och chatt, och vi måste kunna ha en sömlös service i det här nätverket.

Peter Nilsson säger att digitaliseringen därmed ger fler ingångar till Ikea. Mobilen blir mer central: Av de 90 miljoner digitala besök de har varje år så sker majoriteten genom mobilen.

– Därmed ser man inte Ikea ur ett ”Kungens Kurva-50 000-kvadratmetersperspektiv”, utan genom sin smartphone. Det ställer krav på hur man utvecklar verksamheten med ett mobilt tänk först.

– En sådan komponent är det vi gör med appen Ikea Place, där användaren genom AR (förstärkt verklighet) kan ”sätta in” Ikeamöbler i sitt hem för att se hur det ser ut eller att man genom virtuell verklighet kan titta på köket innan man köper det.

Ytterligare investeringar i digitaliseringen har skett genom till exempel det nya e-handelslagret i Stockholm, och de har lanserat en ”beställ-hämta”-tjänst, där kunderna kan beställa online och hämta varan i ett varuhus.

– Det handlar också om hur vi kan använda oss av teknikutvecklingen i det digitala hemmet, med möbler som blir laddare till enheter och våra smarta glödlampor.

Läs mer: Ikea växlar upp sin e-handel med ny storsatsning

Men digitaliseringen breder ut sig över hela Ikeas verksamhet. Till exempel har de köpt Taskrabbit, ett startup som kan beskrivas som en digital arbetsförmedlare för korta och enkla jobb – som till exempel att montera Ikeamöbler. Expressleveranser är en annan faktor som kommer att bli viktigare i framtiden.

Vilken roll spelar då it-avdelningen i hela den här digitaliseringen med AR-appar, smarta glödlampor och nya digitala tjänster?

– Det är ju där vi har den tunga it-kompetensen samlad så. Tidigare var det en backend-funktion, men det blir mer agilt och de får en allt viktigare roll också i övriga verksamheten – som att stödja utvecklingen inom till exempel AR och VR.