Blockchain, blockkedjeteknik, kan bli en ny ingrediens i Googles molnerbjudande, uppger personer med insyn i företaget för nyhetssajten Bloomberg. 

Genom att göra transaktioner i en blockkedja kan alla steg bli transparenta för de inblandade och för Googles del kan tjänsten exempelvis användas för att försäkra molnkunderna om att deras information skyddas när den lagras i Googles enorma datahallar.

Det handlar om en egen version av blockkedjan som tredjepartsaktörer kan använda för att lägga upp och verifiera transaktioner enligt en källa.

Ännu har blockkedjan inte slagit igenom på allvar men intresset hos teknikjättarna ökar.

Hittills är det IBM och Microsoft som gått först av teknikjättarna inom blockkedjeområdet när det gäller att erbjuda verktyg och att låta företag använda deras moln för att testa blockkedjan.

Läs också: Moment 22 för blockkedjan – står och stampar

Samtidigt spår analysföretaget Wintergreen Research att marknaden för blockkedjerelaterade produkter och tjänster kommer att växa från 706 miljoner dollar, runt 5,8 miljarder kronor, förra året till 60 miljarder dollar 2024, runt 490 miljarder kronor.

Enligt uppgifterna till Bloomberg har Google tittat på blockkedjan i några år. 2016 startade Google försök där utvecklare testar blockkedjetjänster i molnet. Google ska också ha köpt upp och investerat i startups som är specialiserade på blockkedjan och många av affärerna har man inte gått ut med.

Just investeringar i startups är en metod som Google brukar använda för att hänga med när det kommer ny teknik och små uppköp är ett sätt att rekrytera rätt personer.

Men Google håller fortfarande låg profil.

– Som mycket ny teknik finns det personer i våra olika team som utforskar potentiella användningsområden för blockkedjan, men det är alldeles för tidigt för oss att spekulera i några möjliga tillämpningar, säger en talesperson för företaget.